Ordeverkiezingen: elektronisch stemmen niet van een leien dakje?

Voor de eerste keer verlopen de verkiezingen bij de Orde elektronisch. De redactie kwam ter ore dat enkele stemmers daarbij moeilijkheden ondervonden. Gaat het om geïsoleerde gevallen of stelt het systeem het geduld van de artsen te zeer op de proef?

De Orde geeft toe dat er 300 vragen om hulp binnenkwamen op het contactadres dat ze voor de gelegenheid creëerde. “Dat vertegenwoordigt 6% van het aantal uitgebrachte stemmen.”

Een lezeres getuigt: “Ik heb Java gedownload en ik slaag er absoluut niet in om die versie te doen werken. Ik ben verschillende keren herbegonnen, heb de overbodige versies verwijderd, de navigatiepagina gesloten, alle vensters gesloten, … De download wordt wellicht ergens  geblokkeerd om veiligheidredenen. (…) Ik ben geen informaticus, maar ik kan mij aardig uit de slag trekken met mijn pc, ik doe mee aan e-gezondheid zoals het wordt aanbevolen, wat veel tijd en energie kost: nagaan of je het juiste hokje hebt aangevinkt, niet vergeten te valideren, wachten op foutmeldingen van MyCarenet, een patiënt terugsturen naar de auto om zijn of haar identiteitskaart die daar nog ligt (…).”

Tot uiteindelijk de teleurstelling toeslaat. “Ik heb er genoeg van om mijn avonden te slijten met te proberen om te stemmen voor de Orde in plaats van tijd te spenderen met mijn gezin.” De informaticaproblemen hebben het punt bereikt waarop ze zegt: “Ik spendeer gedurende een dag meer tijd achter mijn pc dan met mijn patiënten!”

Leren uit een eerste ervaring

Medi-Sfeer en De Specialist polsten bij de Orde of dit verhaal een alleenstaand geval is. De Nationale Raad, bij monde van voorzitter Benoît Dejemeppe, geeft toe dat er “ongeveer 300 gevallen van hulpvragen (cijfers op 5/10/2016, nvdr.)” binnenliepen. Bij deze mails komen ook nog een aantal telefonische vragen “waarover we op vandaag niet over excte cijfers beschikken.”

Benoît Dejemeppe garandeert dat, met uitzondering van het weekend, alle vragen zijn beantwoord binnen de 24u. De helpdesk moest geen versterking krijgen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.