Ook Kom op tegen Kanker pleit voor expertisecentra voor hoofd- en halskanker

Kom op tegen Kanker (KOTK) roept de ministers van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) en Jo Vandeurzen (CD&V) op om expertisecentra op te richten voor mensen met hoofd- en halskanker.

De organisatie doet die oproep naar aanleiding van het rapport van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) over de aandoening. Het KCE constateert in zijn rapport dat de zorg voor patiënten met hoofd- en halskanker verspreid is over 99 Belgische ziekenhuizen. De helft van die ziekenhuizen ziet jaarlijks vier of minder patiënten. Nochtans hebben ze een significant hogere overlevingskans in ziekenhuizen die jaarlijks meer dan 20 hoofd- en halskankers verzorgen. Het kenniscentrum raadt daarom aan om de zorg voor hoofd- en halskanker te centraliseren in expertisecentra. Op vlak van diagnosestelling en behandeling kan er zo vooruitgang worden geboekt.

"De zorg voor patiënten met hoofd- en halskanker gebeurt momenteel te verspreid", zegt Marc Michils. "Ziekenhuizen bouwen te weinig expertise op over de aandoening en dat heeft een effect op de behandeling en de overlevingskans. Patiënten met hoofd- en halskanker hebben recht op de beste zorg. Die kunnen we hen bieden door de expertise te bundelen in een beperkt aantal ziekenhuizen. Een multidisciplinair team staat er klaar om hen de gespecialiseerde zorg te bieden die ze nodig hebben, waaronder psychosociale ondersteuning, tandzorg, logopedie en voedingsadvies."

Ook de Liga voor Gelaryngectomeerden vzw onderschrijft de aanbeveling van de KCE.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.