"Ons klaarstomen voor ethische en juridische vragen bij vaccinatiecampagne" (Vandenbroucke)

Als alle zorgenden van een palliatief team gevaccineerd zijn, moeten deze zorgverleners er dan met een masker rond staan? Dergelijke kwesties vragen nu een antwoord. Idem dito voor als alle 65-plussers gevaccineerd zijn en die met co-morbiditeiten, kunnen grootouders zich dan meer risico's veroorloven? Een groep van ethici en juristen zal zich hier binnen het coronasecretariaat over moeten buigen.

Dat liet gezondheidsminister Frank Vandenbroucke weten op Radio 1. "Als je vordert met de vaccinatiecampagne, kun je je als samenleving wat meer toelaten. Maar altijd samen uit, samen thuis. Iemand moet de knoop doorhakken, maar alleen na weloverwogen advies. Ik heb daarom het coronasecretariaat gevraagd om groep samen te stellen met ook ethici en juristen."

Minister Vandenbroucke ging ook in op de vraag waarom nu wordt afgeweken van EMA door wél een leeftijdsgrens te zetten voor het Astra-Zenecavaccin daar waar dat vier weken geleden niet gebeurde.

"We baseerden ons daarvoor op het advies van de Hoge Gezondheidsraad dat we gisteren konden inkijken en dat vandaag gepubliceerd wordt. De raad analyseerde dezelfde gegevens als EMA. We hadden graag dat EMA een grondigere analyse maakt. EMA zegt wel dat er bijwerkingen zijn, maar dat we zelfs dan moeten blijven vaccineren omdat vaccinatie meer voordelen oplevert."

"Wij hadden graag meer advies specifiek voor de leeftijdsgroepen. Om de vraag te beantwoorden: als je de keuze hebt tussen diverse vaccins en je verdeelt die over leeftijdsgroepen, wat zou de beste keuze zijn tussen verschillende vaccins tussen leeftijdsgroepen? Diverse gezondheidsministers zaten op dezelfde golflengte tijdens het Europees overleg hierover."

"Verder willen we ook graag meer duidelijkheid over wat er gebeurt bij de tweede prik."

"Als je de keuze hebt tussen vaccins, zoals nu, moet je kijken welk vaccin je het best aan wie geeft. Het advies van de Hoge Gezondheidsraad is: als je de keuze hebt en het verstoort de campagne niet, gebruik dan AstraZeneca voor oudere mensen en de andere vaccins voor jonge mensen. Zo is het risico verdeeld."

Vandenbroucke vindt het nog steeds goed dat we vier weken geleden dat leeftijdscriterium niet invoerden want "anders hadden we toen onze campagne moeten stoppen."

"Vandaag zitten we een stuk comfortabeler in deze fase van de campagne waarin we alleen ouderen vaccineren. We hebben nog even de tijd om meer info te verzamelen onder meer via het VK dat een stuk verder staat. Een aantal landen zette vier weken geleden de campagne gewoon stop, en dat was heel dom. Dat heeft daar zeker vele levens gekost."

"Sinds het begin van de vaccinatiecampagne hebben we heel veel mensen gered door vaccinatie: op 25 miljoen mensen zijn volgens EMA trouwens maar 18 mensen overleden door de zeer zeldzame verwikkelingen na de vaccinatie met Astra Zeneca."

 

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.