Nog geen mazelenprobleem in Vlaanderen, vaccinatoren krijgen wel meer vragen

Het aantal gevallen van mazelen in Vlaanderen blijft binnen de perken. Dat is onder meer te danken aan de hoge vaccinatiegraad in Vlaanderen, maar we moeten wel 'alert' blijven volgens Vlaams gezondheidsminister Jo Vandeurzen (CD&V) in antwoord op een vraag van Open Vld-parlementslid Freya Saeys.

Tegelijk moet het "fakenews" over de risico's van vaccinatie bestreden worden, meent de CD&V-minister.

Het aantal gevallen van mazelen in Europa verviervoudigde bijna in 2018: van 21.315 naar 82.596 gevallen, zo maakte de Wereldgezondheidsorganisatie begin februari nog bekend. België gaat tegen de trend in. In ons land werden vorig jaar 120 besmettingen genoteerd, tegenover 369 in 2017.

In Vlaanderen bleef het aantal gevallen in 2017 beperkt tot 41 en in 2018 tot 38. Voor dit jaar staat de teller op 11 gevallen, meldt minister van Welzijn Jo Vandeurzen. Dat het aantal gevallen zo beperkt blijft, heeft volgens de CD&V-minister te maken met de doorgedreven vaccinatiecampagnes en de hoge vaccinatiegraad. Voor de eerste vaccinatie gaat het om meer dan 96 procent en voor de tweede om 93 procent.

Van Ranst

Toch vindt Vandeurzen dat Vlaanderen waakzaam moet blijven. Viroloog Marc Van Ranst waarschuwt bijvoorbeeld voor de gevaren van de antivaccinatiebeweging. Dat zijn mensen of groepen die bewust afzien van vaccinatie en via sociale media en het internet fake news over de gezondheidsrisico's van vaccineren verspreiden. Dat soort "fakenews" moet bestreden worden, vindt ook minister Vandeurzen. "Professor Van Ranst waarschuwt terecht voor de risico's van mazelen. Het is goed dat naast de overheid ook andere autoriteiten dat signaal blijven geven", aldus Vandeurzen.

Dat de voorbije twee weken in Brussel 14 gevallen van mazelen zijn vastgesteld (tegenover 13 in heel 2018) is voor minister Vandeurzen wel een signaal dat de betrokken diensten, met name Kind en Gezin en de Franstalige tegenhanger ONE, best nog eens samen rond de tafel zouden zitten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.