Nieuwe covid-19-barometer brengt consultaties voor luchtwegklachten in kaart (Sciensano)

Sciensano lanceert vanaf 1 oktober de covid-19-barometer, een meetinstrument waarmee de consultaties van huisartsen voor luchtwegklachten in kaart worden gebracht. "Op die manier kan de zorgsector de vinger aan de pols houden van de situatie in de eerste lijn", klinkt het bij Sciensano.

""Een stijging van het aantal consultaties bij dokters resulteert twee weken later pas in meer ziekenhuisopnames. Door de gegevens in kaart te brengen, krijgen we op voorhand veel meer informatie over de uitbreiding van het coronavirus."

De consultaties van huisartsen voor luchtwegklachten zullen in kaart gebracht worden op basis van het elektronisch medisch dossier. De barometer moet dan ook leiden tot een aangepaste benadering van de zorg in de huisartsenpraktijken en een erkenning van de belangrijke rol van de huisartsen. Voor deze bijkomende inspanning zullen de huisartsen eveneens kunnen rekenen op een financiële compensatie.

De arts moet dat cijfer dan twee tot vier keer per week doorsturen naar Sciensano. "Dit vraagt een paar minuten extra werktijd voor de dokter, maar het is wel van cruciaal belang", vertelt Robrecht De Schreye van Sciensano. Het gezondheidsinstituut zal de resultaten analyseren en wekelijks verslag hiervan uitbrengen. "Meer consultaties voor luchtwegklachten resulteren twee weken later in meer ziekenhuisopnames", gaat De Schreye verder. "Door die gegevens van de huisartsen nu in kaart te brengen, kunnen we dus veel beter voorspellen hoe het virus verder zal evolueren en kunnen we indien nodig ingrijpen."

Het project loopt in samenwerking met het Riziv en met de huisartsenverenigingen Domus Medica en SSMG. "De gegevens worden bij elke arts in het land opgevraagd, waardoor we dus ook heel snel lokale brandhaarden en toenames kunnen ontdekken", klinkt het bij Roel Van Giel van Domus Medica. "De gegevens uit de huisartsengeneeskunde zijn dan ook een enorme bron van informatie."

De barometer moet ook leiden tot een aangepaste benadering van de zorg in de huisartsenpraktijken en een erkenning van de belangrijke rol van de huisartsen. Voor deze bijkomende inspanning zullen de huisartsen dan ook kunnen rekenen op een financiële compensatie: 400 euro voor dokters die tussen oktober en maart de gegevens twee keer week doorsturen, 800 euro voor wie dat vier keer per week doet.

De covid-19-barometer wordt op donderdag 1 oktober gelanceerd, maar het is niet de bedoeling dat de wekelijkse griepbarometer hierdoor verdwijnt. "De twee instrumenten blijven voorlopig naast elkaar bestaan", besluit Sciensano.

> Lees ook: covid-19 barometer 2.0

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.