Nederland gestart met thuisopvolging COPD-patiënten

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis en ‘dochter’ Luscii starten met een proefproject het volgende halfjaar dat mensen met hartfalen en COPD thuis opvolgt. Nederland holt België achterna voor zorg op afstand van hartpatiënten, maar ligt wel voorop voor COPD.

In totaal doen 50 mensen mee met het proefproject telegeneeskunde. Zij voeren diverse malen per week zelf metingen uit en vullen een digitale vragenlijst in over hoe zij hun gezondheidstoestand zien. Alle gegevens worden digitaal verstuurd naar de zorgprofessional waar zij patiënt bij zijn. In het geval van vragen of verslechtering van de gezondheidstoestand kan er contact plaatsvinden via een tablet. Zo kan bijvoorbeeld een longaanval (exacerbatie) en daarmee een ziekenhuisopname voorkomen worden.

Voor chronisch patiënten moet thuismeten ook een actueler inzicht geven in de gezondheidssituatie, wat met enkele fysieke controles per jaar niet mogelijk is. Mensen krijgen meer regie over de eigen gezondheid.

300 miljoen

Een groeiend aantal Nederlandse ziekenhuizen heeft proefprojecten met diensten zoals COPD Inbeeld of de hartfalen-variant hiervan. In België lopen 12 proefprojecten voor thuishospitalisatie en voor hartpatiënten mocht België onlangs als primeur de eerste erkenning van een app (fibricheck) in ontvangst nemen.

Maar Nederland schakelt een versnelling hoger. “Honderden miljoenen gaan in de digitalisering van ziekenhuizen zitten”, verklaarde een woordvoerder van een Nederlandse ziekteverzekeraar eerder al. In totaal zou het om 300 miljoen gaan, verdeeld over subsidies om het personeel te upgraden, een ‘versnellingsprogramma info-uitwisseling patiënt en professional’ en investeringen van ziekenhuizen zelf. Hiemee focust men ook op de vermindering van de administratieve druk en behoud van personeel. Maar in totaal moet de operatie ‘budgetneutraal’ zijn.

Critici wijzen evenwel op de grenzen van deze omschakeling: bestuurders kunnen elke euro maar één keer uitgeven. Daarnaast veroorzaken slecht op elkaar aansluitende systemen juist meer administratie en stress.

Volgens de voorstanders zijn deze klachten in een ‘overgangsfase’ slechts tijdelijk van aard.

Nederland houdt vanaf 21 januari 2019 een e-healthweek.

Lees ook: Bijna helft behandelingen in ziekenhuis straks thuis

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.