N-VA wil ziekenfondsen die geld verspillen strenger straffen

De N-VA wil strengere sancties invoeren voor ziekenfondsen die belastingsgeld verspillen. Kamerlid Valerie Van Peel dient een wetsvoorstel in om ziekenfondsen er zelf voor te laten opdraaien als ze door hun eigen fout te hoge ziekte-uitkeringen uitbetalen, zo staat dinsdag in De Tijd.

Nu neemt het Rijksinstituut voor Ziekte en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) nog een deel van de kosten op zich.

Daarnaast wil de N-VA hogere boetes voor ziekenfondsen die niet genoeg moeite doen om fouten recht te zetten. Als de zieke niet correct zijn gezinstoestand of arbeidstoestand heeft aangegeven, of als de ziektekosten al worden gedekt door een private arbeidsongevallenverzekering, dan moet het ziekenfonds de onterecht uitgekeerde bedragen terugeisen. Vorig jaar ging het om 159 miljoen euro, waarvan achteraf bleek dat de betrokkene er geen recht op had.

Het RIZIV geeft ziekenfondsen een financiële beloning als ze de foutieve uitkeringen recupereren. Andersom is er ook een boetemechanisme voor als ze te weinig moeite doen. Van Peel wil de boetebedragen met haar voorstel drastisch optrekken. "De boetes van 50 tot 1.250 euro zijn een lachertje", zegt ze in De Tijd. "Daarmee ga je de ziekenfondsen niet aansporen om verantwoord om te springen met overheidsgeld."

Lees ook:

N-VA wil ziekenfondsen die geld verspillen strenger straffen - "Kamerlid haalt aantal elementen door elkaar" (Socialistische Mutualiteiten)

N-VA wil ziekenfondsen die geld verspillen strenger straffen - CM gelooft niet in wetsvoorstel

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Lutgard WAUTERS

    13 augustus 2018

    De N-VA wil peanuts : " ziekenfondsen die geld verspillen?" Ziekenfondsen zijn geldverspilling.

  • Ghislain LEFEVER

    13 augustus 2018

    Zou gaan tijd worden.