Meer studenten verpleegkunde, maar vooral zij-instromers (NVKVV)

De inschrijvingen voor de opleidingen Verpleegkunde in Vlaanderen zitten in de lift. Voor het academiejaar 2020-2021 is er een stijging van 7,2%. Toch merkt NVKVV, de Vlaamse beroepsfederatie voor verpleegkundigen, dat de gemiddelde leeftijd van de nieuwe studenten een pak hoger ligt. Met een campagne gericht op 18-jarigen wil de vereniging hier iets aan doen.

Voor het academiejaar 2020-2021 schreven 15.041 studenten zich in voor de richting Verpleegkunde. Vorig jaar waren dat er nog 14.029. Een opmerkelijke stijging dus. De grootste zelfs, sinds het academiejaar 2006-2007. Al werd even gevreesd dat de toevoeging van een vierde bachelorjaar heel wat mogelijke studenten zou afschrikken.

De beroepsvereniging voor Vlaamse verpleegkundigen, NVKVV, zoomde dieper op de cijfers in en stelde vast dat bij die nieuwe studenten de gemiddelde leeftijd op 28 jaar ligt. “De opleiding trekt dus heel wat zij-instromers”, vertelt Ellen De Wandeler, algemeen coördinator van NVKVV. “Hun aandeel neemt ieder jaar toe en het aantal 18-jarigen dat voor verpleegkunde kiest daalt.”

Focus op 18-jarigen

De vaccinatiecampagne tegen COVID-19 is net op gang getrokken. Tegen april zal ze op volle toeren draaien en verpleegkundigen spelen daarin een grote rol. Op dat moment organiseren de hogescholen ook hun kijkdagen. En daar ziet NVKVV haar kans. “Het is de taak van onze vereniging om het beroep van verpleegkundige aantrekkelijker te maken, ook voor jongeren”, zegt Ellen.

“Daarom lanceren we in april een ludieke campagne op sociale media, aansluitend op de leefwereld van 18-jarigen. We willen hen zo warm maken om voor de studie Verpleegkunde en haar vele mogelijkheden te kiezen."

"Ook de werkzekerheid is een grote troef. Elke verpleegkundige die afstudeert, vindt gegarandeerd een job.”

Daarnaast roept NVKVV ook de studenten verpleegkunde warm op om de campagne te delen en zo de clichés rond hun studies en toekomstig beroep te doorbreken. “Maak je leeftijdsgenoten warm voor de studie en toon hoe mooi een job als verpleegkundige is. Studenten die zich willen aansluiten bij de werkgroep Studenten Verpleegkunde, kunnen dat steeds doen via onze website of via info@nvkvv.be.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.