Meer satellietapotheken voor de vaccinbevoorrading in het Brussels Gewest

Na een geslaagde testfase breiden de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie GGC en de beroepsvereniging van Apothekersvereniging van Brussel, de UPB-AVB, het concept "satellietapotheken" voor vaccinbevoorrading de komende weken verder uit.

De GGC en de UPB-AVB startten in september het project 'Pharma-on-tour', dat  Brusselaars de mogelijkheid biedt om zich te laten vaccineren in een apotheek, dus in een vertrouwde omgeving en binnen hun vertrouwenskring. In enkele weken tijd werden in de deelnemende Brusselse apotheken 1.185 mensen gevaccineerd.

Aangezien 40% van de Brusselaars geen huisarts heeft, zijn apothekers vaak hét aanspreekpunt als het op gezondheidszorg aankomt. Net als huisartsen en verpleegkundigen behoren zij tot de gemakkelijkst toegankelijke eerstelijnszorgverleners. Zij hebben ook een degelijke vertrouwensrelatie met hun patiënten.

Concreet organiseren de apothekers vaccinatiesessies, slaan ze vaccins op en bereiden ze de vaccins zodat ze door zorgverstrekkers kunnen worden toegediend.

Het proefproject Pharma-on-tour was een kans om de belangrijke logistieke rol die apotheken kunnen spelen bij de bereiding en levering van vaccins aan eerstelijnszorgverleners en plaatselijke vaccinatieprojecten te testen. 

Na een overtuigende testfase wordt het concept "satellietapotheken" de komende weken verder uitgewerkt in het Brussels Gewest.

Hierbij worden vaccinflacons vanuit een (centrale of ziekenhuis-) hub naar een aantal satellietapotheken gebracht. Elke satellietapotheek is, naargelang zijn capaciteit, gekoppeld aan één of meerdere lokale vaccinatiepunten. Het personeel van de apotheek speelt een belangrijke rol bij de bewustmaking van de plaatselijke bevolking en eerstelijnszorgverleners.

Sommige apotheken zullen de vaccins leveren, ofwel in volledige multidosisflacons ofwel in bereide injectiespuiten met één dosis. In andere zullen de vaccins enkel in de apotheek kunnen worden opgehaald. Het is de bedoeling om op deze manier de toeleveringsketen te versoepelen en eerstelijnsgezondheidswerkers meer bij het proces te betrekken.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.