Leef zonder filter mikt op jongeren met geestelijke problemen

Jongeren die zich mentaal niet fit voelen, moeten daar makkelijker over kunnen praten. Zowat één jongere op vijf kampt met psychische problemen, maar lang niet iedereen durft daarover te praten. Dat op sociale media enkel plaats lijkt voor wie 'perfect' is, verhoogt voor sommigen de drempel. 

Met de campagne "Leef zonder filter" wil Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) jongeren aanmoedigen te praten over geestelijke gezondheid.

Zeker jongeren en jongvolwassenen vormen daarbij een moeilijk te bereiken doelgroep. Op sociale media zoals Facebook en Instagram lijkt er bovendien enkel plaats voor succesverhalen en perfectie. Dat taboe van geestelijke problemen wil de campagne "Leef zonder filter" doorprikken. De campagne wil jongeren tussen 16 en 24 jaar aanmoedigen om er met familie, vrienden en klasgenoten over te spreken wanneer ze zich mentaal niet fit voelen.

De zelfzorgcampagne geeft meteen een aantal tips mee om de mentale weerbaarheid, de veerkracht, te verhogen. Zo krijgen de jongeren niet alleen het advies om over hun gevoelens te praten met hun vrienden en ouders, maar ook om gezond te eten, te bewegen en voldoende te slapen. Ook de tien tips van 'Fit in je hoofd', de algemene camapgne rond mentale veerkracht, zitten mee in de actie.

Uit onderzoek blijkt trouwens dat drie kwart van de psychische problemen bij volwassenen ontstaat voor het 25ste levensjaar. Jongeren leren omgaan met tegenslagen en hen aanmoedigen om er vroeg over te praten, kan latere problemen helpen voorkomen.

De campagne bestaat uit een campagnewebsite met tips www.leefzonderfilter.be, affiches, een socialmediafilmpje en een samenwerking met Generation M op MNM (woensdag 17/01).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Indien (als patiënt) geïnteresseerd bent in gevalideerde medische informatie, kan u terecht op onze gezondheidswebsite www.vivagezond.be.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.