“Een patient education center in elk ziekenhuis” (Maggie De Block)

De zoektocht naar geld in de medische wereld was het thema waarover minister De Block op het congres Medische Wereld verzocht werd haar licht te laten schijnen, maar ze beperkte zich daar niet toe. Zo ging ze tamelijk lang in op de positie van de patiënt. Die  mag van haar als copiloot in de toekomst al eens zelf het stuur in handen nemen.

De minister blikte in eerste instantie terug op enkele rationaliseringen (slokdarm- en pancreaschirurgieconcentratie, referentiecentra beroertezorg). Er werd voorzichtig gestart met kwaliteitsverloning, “maar die is nu nog te veel geconcentreerd op kwaliteit van processen. De volgende stap ligt in kwaliteit qua outcome voor de patiënt (Prems, Proms). En voor de zorgverleners de verdere uitwerking van het portfolio terwijl “interdisciplinaire samenwerking in steen gebeiteld moet worden.”

Bij haar pleidooi voor patient empowerment sprong haar stelling eruit dat er een ‘patient education center’ moet komen in elk ziekenhuis. “De patiënt zal copiloot zijn en soms het stuur overnemen bij bepaalde beslissingen.”

Beroepsverenigingen

Tegelijk werd iedereen onder de noemer ‘accountability’ voor zijn verantwoordelijkheid geplaatst, inclusief beroepsverenigingen: “Ik wil de beroepsverenigingen doen nadenken over de beste besteding van publieke middelen en niet alleen denken aan hun eigen belang”. Daarnaast moeten ook zorgverleners, zorginstellingen, ziekenfondsen, de overheden besust omgaan met overheidsmiddelen.

Tot slot worden toch ook  de burgers zelf aangemaand om hun verantwoordelijkheid op te nemen: therapietrouw, gezondheidsgedrag, zorgconsumptie, deelnemen aan screening en preventieve onderzoeken is ook voor een stuk de verantwoordelijkheid van die copiloot. “We hebben middelen voor screening, maar de deelname is vaak ondermaats”, luidde de boodschap.

Lees ook: werkloosheid gevreesd bij helft (jonge) artsen

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.