Klein maar dapper AZ West pikt aan met accreditatie

Als een van de kleinste ziekenhuizen van Vlaanderen haalde AZ West het internationale kwaliteitslabel, raakte zopas bekend. Dat gebeurde na een doorlichting van JCI op 19 november.

De directie is uiteraard trots want de audit verliep aan de hand van 1200 meetpunten. “Over slechts 16 meetpunten werd een opmerking gemaakt”, verklaart algemeen directeur Lieven Vermeulen. “Volgens de auditoren is dit een uitzonderlijk goed resultaat voor een eerste audit.”

In 2015 viel de beslissing om te gaan voor een JCI-accreditatie. Uit een proefaudit in november vorig jaar bleek dat er toch nog heel wat werk aan de winkel was. "Het laatste jaar hebben we extra ingezet op de patiëntveiligheidsdoelen met bijzondere aandacht voor handhygiëne en correcte patiëntenidentificatie. Veel van onze werkwijzen waren historisch zo gegroeid, maar JCI heeft ons daar toch anders naar doen kijken. Vandaag kan ik oprecht zeggen dat we onze zorgkwaliteit naar een hoger niveau getild hebben", dixit hoofdarts dr. Hervé Lebbinck.

"Het accreditatietraject was echt teamwork. In het begin was het niet makkelijk om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen. Nu we iedereen mee hebben willen we verder blijven streven naar excellente zorg en de hoogst mogelijke kwaliteitsstandaarden", besluit Lieven Vermeulen.

Met de accreditatie vermijdt AZ West systeemcontrole van de Vlaamse overheid. Die accreditatie moest eerst door alle ziekenhuizen binnen zijn begin dit jaar, maar uiteindelijk stond de overheid nog een ‘verlenging’ toe die afloopt eind dit jaar. Nog enkele – ook grote – ziekenhuizen zijn in de running om die limiet te halen.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.