Kan het Vlaamse preventiebeleid rond diabetes zonder het federale niveau?

Kunnen de Vlaamse ambities voor preventie en vroegdetectie van diabetes succes hebben zonder federal overleg rond indicatoren en zonder federale cijfers over de outcome van de diverse initiatieven? Dat was de rode draad tijdens de politieke discussie over de conceptnota voor nieuwe regelgeving  preventie en vroegdetectie.

Vlaanderen wil stevig inzetten op de preventie en vroegdetectie van diabetes. HALT2Diabetes en ZoetZwanger zijn maar enkele voorbeelden van projecten die de Vlaamse overheid steunt en nauwgezet opvolgt. N-VA-politica Danielle Godderis-T’Jonck werkte een conceptnota uit voor nieuwe regelgeving om die preventie en vroegdetectie te kaderen. In de Commissie Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezivolgde een discussie over de inhoud ervan.

“Federaal moet zich niet naar Vlaanderen schikken”

Zo stelt Freya Saeys (Open Vld) voor om te kijken welke indicatoren er op Vlaams en op federaal niveau zijn om die onderling op elkaar af te stemmen. Ze vindt het verder niet normaal dat “Vlaanderen aan het federale niveau zou vragen om te werken op basis van de Vlaamse indicatoren”, zoals in de conceptnota staat vermeld. Ze merkt op dat het trouwens goed mogelijk zou zijn dat Vlaanderen niet over outcomegegevens zou kunnen beschikken van de verschillende preventiemaatregelen, nochtans noodzakelijk om evaluaties te kunnen maken de initiatieven. Die technologische uitwisseling van gegevens tussen Vlaanderen en het federale niveau vormt al jaren een punt van discussie.

Net als Freya Saeys stelt ook CD&V-politica Cindy Franssen zich vragen bij de ambitie in de conceptnota “naar een goede afstemming van federale initiatieven op het Vlaamse beleid”.

Bart Van Malderen (sp.a) gelooft ook niet in dit scenario en zou er hier weinig enthousiasme voor zijn.

Volgens Peter Persyn (N-VA) mag men niet uit het oog verliezen dat Vlaanderen zijn preventiebeleid maximaal moet invullen. “Vlaanderen komt daarmee niet in conflict met het federale niveau”, klinkt het nog.

Bron: Verslag 1638 van de Vlaamse Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.