Infografieken bij de huisarts: "Niet elke patiënt is klaar om medeverantwoordelijk te zijn"

Niet elke patiënt is klaar om medeverantwoordelijk te zijn voor de keuze van behandeling bij de huisarts. Dat zegt Marc Moens van de artsenvereniging BVAS. Infografieken moeten patiënten voortaan helpen mee beslissen welke behandeling wordt voorgeschreven, maar Moens wijst erop dat de patiënt dat kan weigeren en erop vertrouwen dat de arts het beter weet.

Wie ziek is, 'slikt' niet meer zomaar alles van de dokter. Huisartsen zien steeds meer mensen die via Google hebben opgezocht welke aandoening ze hebben en wat de beste behandeling is. En de reactie dat 'de dokter het toch het best weet' pikken ze niet meer. 

Daarom hebben Belgische onderzoekers samen met internationale collega's infografieken ontwikkeld waarop je ook als leek kunt zien wat de opties en de voor- en nadelen zijn. De informatie op de kaarten is veel kwalitatiever dan wat 'dokter Google' vertelt. Ze komt van een team specialisten aan de KU Leuven en het CEBAM (Centrum voor Evidence-Based Medicine). 

Artsenverenigingen BVAS en Domus Medica vinden het positief dat er degelijke informatie beschikbaar is. "Het is goed dat patiënten zo duidelijk ingelicht worden. Dit kan zeker een hulp zijn", zegt Moens. Ook ondervoorzitter van Domus Medica Greet Van Kersschaever is positief. "Patiënten willen steeds vaker mee beslissen. De arts is niet langer de autoritaire persoon die zelf beslist", zegt zij.

Maar Moens ziet ook een gevaar, zeker als het over ernstigere aandoeningen gaat. Hij vreest dat de patiënt een schuldgevoel kan krijgen als hij zich verplicht voelt om mee te beslissen. "Niet iedereen is klaar om medeverantwoordelijk te worden", luidt het. Van Kersschaever benadrukt dan weer het belang van een "goede onderhandeling" tussen arts en patiënt. "Het kan niet de patiënt zijn die de keuze afdwingt. De beslissing kan niet volledig bij hem liggen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.