"Ik wil artsen overtuigen om te stemmen." (Philippe Devos)

Philippe Devos heeft nog ambities vooraleer zijn ambtstermijn ten einde loopt, zoals het verbeteren van de opkomst voor de volgende syndicale verkiezingen. Hij laat ook zijn licht schijnen over de hervorming van de ziekenhuisfinanciering, nieuwe technologie en de netwerken.

"Ons ledenaantal is in 2021 verdubbeld. Volgens sommigen door de covidcrisis, volgens anderen wegens een Devos-effect omdat ik zowel huisartsen als specialisten verdedig. Er is een zeer duidelijke toename van het aantal huisartsen. De uitdaging voor de kiezers? Ik wil dat dokters gaan stemmen bij syndicale verkiezingen. Ik zou blij zijn als 50% van de artsen stemt. Artsen vergeten dat elke stem 50 euro per jaar oplevert voor de syndicaten."

Is het huidige financieringsmechanisme voldoende om uw werking te dekken?

"Nee. We hebben aanzienlijke lasten. Bovendien maakt de "vervlaamsing" van de federale instellingen dat we steeds minder over tweetalige documenten beschikken... Dat leidt tot hoge vertaalkosten. We kennen ook groeiende juridische kosten. Ik hoop dat de overheid na een jaar covid het belang van de artsensyndicaten inziet. Bvas was een reddende tegenkracht tijdens de legislatuur De Block, aan het begin van de pandemie. Men moet onze financiering verhogen."

Wat zijn uw plannen?

"Ik wil werken in een projectmanager-modus en de projecten onafhankelijk te maken. Daarnaast is de hoogste prioriteit de hervorming van de medische nomenclatuur. We moeten ook nadenken over de huisartsgeneeskunde in de weekend- en nachtzorg door de sluiting van de spoeddiensten. En dat vooral nu de millenniumgeneratie een ander beroepsleven ambieert. Ik verwacht advies van jonge en vrouwelijke artsen: zij willen zowel tijd voor zichzelf, kwaliteit van zorg en 24-uurs beschikbaarheid, maar ook voldoende inkomen... dus we zullen knopen moeten doorhakken."

Wat is de toekomst van de ziekenhuisfinanciering?

"Bvas is niet gekant tegen een gemengd financieringssysteem zolang er een belangrijke component prestatiebetaling blijft bestaan. Bovendien moeten artsen kunnen kiezen tussen een groepspraktijk of een solopraktijk. Wij vragen om een gelijke behandeling en werking van alle structuren."

Zal er meer sprake zijn van gestandaardiseerde zorg met weinig variabiliteit?

"Uiteraard, door de nomenclatuurhervorming. Ik verwacht een drietrapshervorming: per zorgepisode, per prestatie en via een jaarlijks artsenforfait."

Welke toekomst ziet u voor teleconsultatie?

"Teleconsultatie is alleen aanvaardbaar als we dezelfde zorgkwaliteit Ze is geen must voor alle pathologieën."

Wat brengt ons voor artificiële intelligentie (AI)?

"AI en artsen kunnen in tandem een ongeëvenaarde kwaliteit van geneeskunde bieden. Uiteraard blijft er de kwestie van de middelen. Ik vrees dat AI sneller in de VS zal doorbreken dan hier, omdat ze meer middelen zullen inzetten! AI kan er alleen komen door een hervorming van de financiering van de gezondheidszorg".

Zullen de netwerken slagen?

"Sommige netwerken zullen alleen verder gaan als ze gedwongen worden om diensten te fuseren. We hebben een kader nodig om kleine spoed- en kraamafdelingen te sluiten."

> Lees ook: voorzitter maakt balans op bij ingaan laatste jaar 

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.