"Hof van beroep bevestigt wettigheid coronamaatregelen" (minister Verlinden)

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden nam kennis van het arrest van het hof van beroep te Brussel van vandaag over de procedure, onder meer ingesteld door de Liga voor Mensenrechten. De rechtbank eerste aanleg Brussel stelde eerder dat de huidige wettelijk basis niet zou volstaan voor de coronamaatregelen opgelegd bij MB. Het hof van beroep fluit eerste aanleg terug en bevestigt de wettigheid van de coronamaatregelen.

“Dit arrest ligt in lijn met mijn verwachtingen. We hebben de afgelopen maanden consequent vanuit een wettig kader gehandeld. Het hof van beroep bevestigt vandaag opnieuw onze aanpak”, aldus minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. “Dit biedt eveneens een duidelijk antwoord op de vragen vanuit verschillende hoeken omtrent de wettigheid van de ministeriële besluiten.”

Het hof van beroep hervormt de beschikking van de rechtbank van eerste aanleg van Brussel die stelde dat de huidige wettelijke basis niet zou volstaan voor de coronamaatregelen opgelegd bij ministerieel besluit. Minister Verlinden neemt kennis van het arrest, dat de wettigheid van de coronamaatregelen bevestigt. "Het ligt dan ook in lijn met de verwachtingen, gezien de eerdere rechtspraak van de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State en de hoven en rechtbanken, alsook de adviezen van de afdeling Wetgeving van de Raad van State."

"Overigens deed het hof van beroep vandaag eveneens uitspraak in twee andere zaken, ingesteld door ondernemers uit de horeca- en sportsector. Ook in deze arresten werden de vorderingen verworpen."

Verder roept minister Verlinden het Parlement op om het parlementair pandemiewetdebat spoedig af te ronden. Deze wet biedt een antwoord op de maatschappelijke vraag om een specifieke rechtsbasis te creëren voor maatregelen ter bestrijding van een pandemie. Hiermee wil minister Verlinden de rechtszekerheid waarborgen, alsook de parlementaire betrokkenheid en controle verhogen.

Over het ontwerp vond reeds een uitgebreid parlementair debat plaats, zodat nu snel tot de stemming kan worden overgegaan.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    07 juni 2021

    Toch niet moeilijk : effen vragen aan Vladimir zijn trollen en je hebt het zo op je bord !