Help! Ik zit zonder stageplaats!

Serhat Yildirim zit in zijn derde studiejaar geneeskunde en dus is de tijd aangebroken om te beginnen met een observatiestage. Maar de zoektocht naar een stageplaats in het Gentse loopt niet van een leien dakje. Na zijn 21ste mislukte poging postte hij zijn ervaringen op Twitter. Ervaringen die niet uniek blijken. Hallo? Wat is er aan de hand?

“Ook van andere studiegenoten hoor ik dat ze worstelen met gelijkaardige problemen. Bellen of mailen naar zowel groeps- als solopraktijken: je krijgt niet altijd een antwoord en als er dan een antwoord volgt, is het negatief. Sommige huisartsen motiveren hun weigering met een gegronde reden zoals het feit dat ze al een haio hebben of een interne reorganisatie. Begrijpelijk. Maar velen melden droogweg dat ze geen tijd voor hebben of zich daarmee niet willen bezighouden.”

Serhat staat inderdaad niet alleen met zijn probleem. Op een lijst geven studenten op waar ze stage zullen lopen. Het overzicht toont dat een pak van hen nog geen huisarts vond die ze mogen observeren.

Verbaasd

“Ik wil de universiteit zeker geen steen werpen, want ze heeft alles tijdig gecommuniceerd. Het is voor mij ook geen issue dat ik buiten Gent stage moet lopen, maar ik was vooral verbaasd door de reactie van de artsen omdat ruwweg een derde gewoon de boot afhield uit desinteresse of zonder motivatie, daar waar ze vroeger toch ook zelf een stageplaats hebben moeten zoeken.”

Nochtans is dit soort stage niet erg belastend: “We zijn niet van 9 tot 5 aanwezig. Soms loopt het wel uit als een huisarts beslist om tot 21 of 22u door te werken, dan kan het zijn dat de student blijft. Er worden daarover concrete afspraken gemaakt. We hebben opdrachten en moeten die uiteraard opstellen. Dat maakt het praktisch een stuk moeilijker om bijvoorbeeld stage te gaan lopen vanuit Gent naar Brussel. Van Brussel is immers geweten dat er een grotere nood is aan huisartsen.”

Serhat heeft zich (nog) niet gewend tot de VGSO voor hulp en tips. “Maar misschien is het voor de VGSO wel interessant om met deze ervaringen aan de slag te gaan want op deze manier werken is volgens mij niet duurzaam. Onze vakgroep steunt ons zeker sterk, zelfs met een infobrochure, maar als er weinig interesse is, is er weinig interesse. De samenwerking tussen het onderwijs en het werkveld moet beter en duurzamer.”

Geen lokale frustratie

Een frustratie die niet alleen in het Gentse, maar zeker ook bij studenten aan andere universiteiten leeft die geneeskundestudenten opleiden. Huisarts Stijn Geysenbergh signaleerde op Twitter dat het absoluut geen lokaal probleem betreft. Dat komt ook wel omdat afspraken van haio’s niet altijd nageleefd worden zodat huisartsen niet meer gemotiveerd zijn. De match huisartsen-studenten en wat ze willen bereiken, kan in ieder geval beter, zo blijkt.

Intussen zit Serhat tot op dit moment zonder stageplaats. Op zaterdag 15 februari verloopt zijn deadline. U wil hem een handje helpen? Dat kan. Dit is zijn mailadres: serhat.yildirim@ugent.be

Ik probeer een stageplaats bij een huisarts te vinden, maar verloopt verrassend moeilijk. 1/3 lijkt gewoon niet geïnteresseerd. Poging 21, dokter aan de lijn: "Geen tijd voor dat gezever!" Zou er een zwarte lijst bestaan met "niet te contacteren huisartsen"? #dvt

— Serhat Yildirim (@_SerhatYildirim) February 11, 2020

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.