HAAZ ontspruit aan zoektocht naar nieuwe krachten

Huisartsenkring Hoboken-Kiel-Valaar heeft zopas gefusioneerd met Huisartsenvereniging Wilrijk. Een doorstart voor twee groeperingen op zoek naar jong bloed.

Op 13 juni 2018 hebben Huisartsenkring Hoboken-Kiel-Valaar en de Huisartsenvereniging Wilrijk besloten om samen te gaan in een nieuwe fusie, en de nieuwe vereniging HAAZ (Huisartsenvereniging Antwerpen Zuid) op te richten. Alle leden stonden unaniem achter die beslissing.

“De hoofdreden van de fusie is dat we vanuit het bestuur van onze vereniging geen navolging vinden bij jonge artsen”, zegt Jan Vandeplas, voorzitter van Huisartsenvereniging Wilrijk. “De jeugd heeft kennelijk geen interesse, zin of tijd om zich in het bestuur te engageren. Intussen komen er steeds meer zaken op ons af, zoals de hervorming van de eerstelijnsgezondheidszorg. We hoorden dat Hoboken-Kiel-Valaar met hetzelfde probleem kampte.”

De beide kringen werkten al langer samen rond Wachtpost Zuid. Een extra impuls is dat de beide wachtgebieden nu binnen één eerstelijnszone vallen. De samenwerkingsakkoorden werden uitgebreid en de beide beroepsverenigingen zijn in één vzw samengebracht.

Is het tekort daarmee ingevuld? Niet echt, want er zijn hooguit twee extra huisartsen tot het bestuur toegetreden. Nog te krap, aldus dr. Vandeplas. Maar de nieuwe, grotere kring heeft meer mogelijkheden om externe medewerkers (trajectbegeleiders, administratief personeel) aan te trekken en de kosten daarvan te dekken. “Ik denk dat we zo beantwoorden aan een nieuwe tendens, om grotere structuren gedeeltelijk te laten dragen door externen”, zegt nog de kringvoorzitter.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.