Groen licht voor artsenquota 2022: weer 60/40

De regering geeft in eerste lezing groen licht voor een KB over de quota voor het artsenaantal dat ons land in 2022 nodig heeft. Maggie De Block volgt de Planningscommissie met een lichte bijsturing. Die benadert weer de 60/40 verhouding Vlaanderen-Wallonië.

Minister De Block: “We volgen de Planningscommissie die stelt dat we in 2022 in België 1.320 artsen mogen afstuderen. Ik ben bijzonder tevreden dat we eindelijk deze stap gezet hebben. Een goede planning, voldoende artsen voor onze patiënten, is een garantie voor zorgkwaliteit. Want een goede planning betekent een goede opleiding met voldoende stageplaatsen waardoor onze artsen de best mogelijke zorg aan hun patiënten kunnen geven.”

De verdeling van de 1.320 artsen vooropgesteld door de Planningscommissie, over de Vlaamse en de Franstalige Gemeenschap, is licht bijgestuurd. Voor Vlaanderen worden 792 artsen voorzien voor  2022 en voor Wallonië 528 (tegenover 492 vorig jaar). Het aantal in Vlaanderen ligt iets hoger dan vooropgesteld door de Planningscommissie omdat de commissie zelf aangaf dat bepaalde tekorten dreigen. Door de lichte verhoging worden de tekorten vermeden.

Voor Wallonië ligt het aantal dan weer lager omdat in de Franstalige Gemeenschap de voorbije jaren en de komende jaren een overtal aan artsen zal afstuderen.

Ruim overleg

Van bij het begin van de huidige regeerperiode werkte minister De Block naar eigen zeggen aan een oplossing voor dit aanslepende dossier. Er werd ruim overlegd met alle betrokkenen op federaal en deelstaatniveau. Doel was een duurzame oplossing vinden om het aantal studenten geneeskunde in overeenstemming te brengen met de quota.

Minister De Block wil ook uit de impasse geraken wat het dossier van de Franstalige studenten geneeskunde betreft die geen contingenteringsattest dreigen te krijgen omdat de quota voor de Franse Gemeenschap in het verleden niet werden nageleefd. 

Nog addertjes onder het gras

Het KB mag dan al een doorwrocht werkstuk zijn, het voorstel van de quota voor 2022 gaat nu naar de Raad van State en komt dan voor een tweede lezing terug op tafel in de ministerraad. Zoals bekend stelde de Raad van State zich eerder kritisch op in deze materie.

Daarnaast zal minister De Block ook overleggen met de betrokken ministers van Welzijn en waar nodig ook Onderwijs. De regering vraagt aan de Franstalige Gemeenschap nog dat zij voor de tweede lezing van het KBt over de quota een decreet goedkeurt over een ingangsexamen voor het begin van het eerste jaar geneeskunde. Daar liggen misschien nog politieke wolfijzers en schietgeweren klaar, zeker nu men terugkeert naar de 60/40-verhouding.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.