"Gps-trackers en versnellingsmeters alleen kunnen sportblessures niet voorkomen"

De data uit het gebruik van gps-tracker en versnellingsmeter tijdens trainingen en wedstrijden van profvoetballers zijn zeker nuttig om het risico op blessures in kaart te brengen. Ze zijn op zich echter onvoldoende. "Om spelers te behoeden voor blessures moet deze technologie deel uitmaken van een bredere strategie." Dat stelt Arne Jaspers van de Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen van de KU Leuven in zijn doctoraat.

De gps-tracker en versnellingsmeter worden tussen de schouderbladeren aangebracht door middel van een zogenaamde sportbeha. Ze worden sinds enkele jaren gebruikt om de fysieke belasting bij profvoetballers op te volgen en bij te sturen. Jaspers kon in het kader van zijn onderzoek binnen een professionele voetbalclub verschillende teams twee seizoenen lang intensief monitoren met deze sensortechnologie. Hij registreerde de blessures en volgde ook systematisch op hoe de spelers de mate van inspanning en herstel ervoeren.

Met behulp van geavanceerde analyses uit de computerwetenschappen kon hij de parameters identificeren die een belangrijke impact hebben op het blessurerisico. "Dat zijn in de eerste plaats de afgelegde afstand, de inspanningen aan hoge snelheid, de versnellingen en afremmingen. Zeker bij langere periodes van zware belasting of bij plotse pieken in belasting hebben deze parameters een belangrijke impact op het blessurerisico. Dat is vooral het geval bij intensieve voorbereidingsperiodes in de zomer of winter", aldus Jaspers.

Met behulp van deze technologie krijgt men weliswaar een beter beeld van welke spelers meer risico lopen op een blessure, maar een exacte voorspelling maken is een brug te ver. De technologie alleen is ook niet zaligmakend om spelers te behoeden voor een blessure. "Om een blessure te voorkomen, spelen immers nog verschillende andere factoren een bepalende rol, zoals de slaapkwaliteit, het door de spelers ervaren herstel, de kwaliteit van de krachttraining, blessurepreventieve oefeningen en voeding", aldus Jaspers.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.