WIV lanceert opnieuw grote gezondheidsenquête

De vijfjaarlijkse Gezondheidsenquête van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) en StatBel start deze maand. Voor het eerst wordt bij een deel van de respondenten ook een medische test uitgevoerd.

WIV en StatBel organiseren de enquête sinds 1997 om de ontwikkelingen op het domein van volksgezondheid en de specifieke noden van de bevolking op het gebied van zorg en preventie in kaart te brengen. Dat om een gezondheids- en welzijnsbeleid te ontwikkelen, dicht bij de burgers en hun gezondheidsproblemen.

De enquête verzamelt gegevens over de gezondheidstoestand en het welzijn van de burgers, maar ook over andere aspecten zoals

  • druggebruik,
  • toegang tot gezondheidszorg,
  • beperkingen die samengaan met veroudering,
  • mondgezondheid,
  • eetgewoonten,
  • alcoholgebruik 

De resultaten voor België worden vergeleken met die van de andere lidstaten van de Europese Unie. "Dit stelt ons in staat ons beleid aan te passen aan dat van andere landen die mogelijk al meer vooruitgang hebben geboekt", aldus het WIV.

Meer dan 10.000 personen van alle leeftijden, nationaliteiten en met verschillende gezondheidstoestanden worden uitgenodigd om deel te nemen. Zij behoren tot de ongeveer 6.000 gezinnen die zijn geselecteerd in 158 Belgische gemeenten. Zij ontvangen een officiële uitnodiging van WIV/StatBel samen met een informatiefolder waarin de doelstellingen en de feitelijke aanpak van de enquête worden toegelicht. Die worden vanaf morgen verstuurd. Er wordt vervolgens telefonisch een afspraak gemaakt om een interviewer thuis te ontvangen.

Medische test

Voor het eerst wordt ook aan een 1.100-tal mensen gevraagd om een gezondheidsonderzoek te laten uitvoeren. "Er worden een bloedtest en urinetest afgenomen, de lengte en het gewicht worden gemeten en bij oudere respondenten wordt de handgreep gemeten", aldus het WIV. "Indien de betrokkenen feedback wensen, wordt via hun huisarts gecommuniceerd over de resultaten."

De eerste resultaten van de Gezondheidsenquête zullen eind 2019 beschikbaar zijn.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Indien (als patiënt) geïnteresseerd bent in gevalideerde medische informatie, kan u terecht op onze gezondheidswebsite www.vivagezond.be.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.