Fysieke triage: fundamenteel of overbodig?

Hierover zijn alle partijen het alvast eens: triage van niet-planbare zorgvragen kan helpen om patiënten op het juiste ogenblik naar het juiste zorgniveau te begeleiden. Maar over de bredere omkadering van die triage bestaan er uiteenlopende visies. Alsook over de respectieve rol van de telefonische en de fysieke triage.

“Een wachtpost op de site van een ziekenhuis, moet dat nu?”, vroeg Kartel/ASGB-voorzitter Reinier Hueting op het symposium dat zijn syndicaat vorige week wijdde aan de niet-planbare zorg. Kan een gemeenschappelijke site nuttig zijn om vlot te kunnen doorverwijzen als de wachtdoende huisarts vaststelt dat de patiënt weliswaar naar de wachtpost gekomen is, maar eigenlijk naar de spoeddienst moet?

Niet volgens dr. Hueting: “Patiënten die een beroep doen op de niet-planbare zorg moeten getrieerd en gereguleerd worden door de 1733-operator. Als dat goed afgehandeld wordt, krijgen wachtposten geen patiënten over de vloer die eigenlijk naar de spoeddienst zouden moeten gaan. We gaan toch geen twee triagesystemen naast elkaar laten bestaan, de telefonische en de fysieke? Dat is een overbodige dubbele investering.” Geen fysieke triage voor de Kartel-voorzitter, dus.

Medi-Sfeer sprak intussen met prof. em. Jan De Maeseneer (Vakgroep Huisartsgeneeskunde en Eerstelijnsgezondheidszorg, Universiteit Gent). Hij is een andere mening toegedaan. Uitpraten kan, want beide artsen nemen op 28 april deel aan het debat gezondheidszorg van het symposium ‘Medische Wereld’, waar nota bene ook minister De Block haar zeg komt doen. Een apart luik van het debat is gewijd aan de niet-planbare zorg.

Reinier Hueting en Jan De Maeseneer zijn het minstens op één punt eens, unisono met het gros (of zelfs de totaliteit) van hun collega’s: de triage moet plaatsvinden ‘met gesloten deuren’. Anders gezegd, als een patiënt getrieerd/georiënteerd wordt naar de huisartsenwachtpost, kan hij niet zomaar een spoeddienst binnenstappen. We kunnen ons moeilijk voorstellen dat dit op 28 april niet ter sprake zal komen, want minister De Block heeft tot nog toe te kennen gegeven dat ze de vrije wil van de patiënt wil handhaven.

Het verschil in visie tussen de Gentse professor en de Kartel-voorzitter betreft de rol van de telefonische triage. Voor Jan De Maeseneer is die relatief beperkt, terwijl hij juist de hoofdrol toebedeelt aan een fysieke triage door de huisarts van de wachtpost (of de GMD-houdende arts tijdens de gewone werkuren).

“Ik ben er geen voorstander van dat patiënten met een niet-planbare zorgvraag noodzakelijk door de 1733-operator moeten worden getrieerd”, zegt Jan De Maeseneer. “We moeten de kwaliteit van een telefonische triage door een niet-arts met enige voorzichtigheid inschatten: de 1733 is eerder oriënterend dan triërend. En ook: we moeten vertrouwen hebben in het gezond verstand van een patiënt die oordeelt dat hij het best meteen naar de wachtpost kan stappen.”

En: “De fysieke triage moet niet door een triageverpleegkundige van het ziekenhuis (op de spoeddienst) worden uitgevoerd. (…) Laat de triage liever uitvoeren door ofwel de eigen huisarts (overdag), ofwel een huisarts op de wachtpost. Het zijn toch de actoren van de eerste lijn die het best weten wat op de eerste lijn kan behandeld worden? Moeten huisartsen dan maar aanvaarden wat hen toegeschoven wordt? Ze hebben alle redenen om hier hun verantwoordelijkheid op te nemen.”

In een dergelijke visie is het wenselijk dat huisartsenwachtposten zo veel mogelijk in de buurt van een ziekenhuis worden gevestigd. In de visie van Reinier Hueting is daar geen reden voor: “Ik ben niet echt tegen het onderbrengen van een wachtpost op de site van een ziekenhuis. Maar voor mij heeft het geen nut dat als een verplichting op te leggen. Er staan al zo veel verplichtingen in het wachtplan van Maggie De Block.”

Meer op 28 april. Intussen kunt u een volledig artikel lezen over de visie van dr. Hueting op de niet-planbare zorg in onze krant van 15 maart. Het interview van prof. De Maeseneer wordt gepubliceerd op 29 maart.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.