"Fiscaal probleem met e-attest: schakel terug over naar papieren boekjes"

In de medicomut kwam het e-attest ter sprake. Sinds de informatisering van de papieren boekjes getuigschriften zou het systeem niet meer waterdicht zijn voor de fiscus. De Bvas adviseert zijn leden om voorlopig weer met de papieren boekjes te werken. Ook het ASGB zou op die lijn zitten.  En inmiddels liet ook AADM weten dat het zich ongerust maakt over de kwestie.

Het e-attest blijkt fiscaal niet waterdicht. Hoezo? Marc Moens: "Fiscale controle die sluitend is, is niet mogelijk. Het e-attest gaat immers terug op een een geïnformatiseerde prestatietabel, maar die kan worden gemanipuleerd. Vergelijk dat met de vroegere getuigschriftenboekjes die genummerd waren en waar in feite geen speld tussen te krijgen was... Met het e-Attest kunnen mensen van slechte wil 'foefelen’!"

"Daarom sturen we onze leden morgen een mailtje om hen te wijzen op het risico als ze werken met dit systeem: ze kunnen dan de fiscus op hun nek krijgen. We vragen hen om terug te keren naar het oude systeem van de papieren boekjes want dat was waterdicht."

Ook het ASGB zou zijn leden dezelfde raad geven.

Vanuit de Alliantie Artsenbelang – Domus Medica (AADM) komt het berichtt dat ze zich "grote zorgen maken over de fiscale afhandeling van het e-Attest. Er bestaat nog geen duidelijkheid welk document er aan de FOD financiën bezorgd moet worden, als staving bij het indienen van de inkomsten van een arts omtrent het eAttest." Daarom plaatste AADM dit punt begin deze week op de agenda van de Nationale Commissie Artsen-Ziekenfondsen.

Het Riziv zou gereageerd hebben met de mededeling "dat er nog altijd geen definitief antwoord van de FOD Financiën is over welke documenten ter staving van het inkomen moeten voorgelegd worden." Die zaak zou moeten zijn uitgeklaard tegen de volgende medicomut op 23 april. Voor de huisartsen blijft dus een heel onzekere situatie bestaan. Lees ook De Block: "Ongerustheid over eAttest is niet nodig"

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.