EHBO = eerste hulp bij Orde – verhoren

Ontving u een uitnodiging voor een verhoor bij de Orde? Wil u zich voorbereiden? Hier vindt u 10 tips voor een verhoor bij de Orde der Apothekers, maar ze gelden voor elk soort verhoor (1). De tips lijken vanzelfsprekend, maar in de praktijk worden ze niet altijd gevolgd. Volgt u ze, dan maakt u meer kans op een rechtvaardige beoordeling, aldus advocaat Ann Dierickx.

1. Als u niet weet waarover het verhoor zal gaan -wat, geloof het of niet, wel vaker het geval is bij de Orde der Apothekers- graaf dan in uw geheugen. Had u de laatste maanden een patiënt met wie het moeilijker communiceren was, maakte u een fout, leverde u een verkeerd product af, kloeg een patiënt over uw honorarium, …? Bent u arts of psycholoog, dan zal u wel vooraf weten waarover u ondervraagd zal worden.

2. Zorg dat u de feiten in chronologische volgorde kan vertellen. Dat lijkt evident, maar dat is het vaak niet.

3. Lieg niet. U zal zich achteraf ongemakkelijk voelen en u zal zichzelf mogelijk tegenspreken. Als u een fout maakte, geef het toe.

4. Wees volledig in uw verhaal. Geef aan waarom u iets deed of zei, of net niet. Vertel dus alles wat relevant is om uw handelen of nalaten te begrijpen. Daartoe kent u best ook uw rechten en zeker uw plichten.

5. Zorg dat elk lid van de Orde vat wat u vertelt. Verval dus niet in uw eigen specialisten-taal. Vertel uw verhaal daartoe aan een leek. Als die alles vat, zit u goed.

6. Doe niet aan collega- of patient-blaming. Dat helpt u niet vooruit. Mag u dan niets negatiefs over hen zeggen? Toch wel, maar wik uw woorden en let op uw toon.

7. Wees voorbereid op alle mogelijke vragen. Let op: die gaan niet noodzakelijk enkel over de feiten vervat in de klacht.

8. Zorg dat u zich op een later moment niet hoeft tegen te spreken. Zorg dat u niet hoeft terug te komen op wat u zei. Want dat komt uw geloofwaardigheid niet ten goede. Ook hier weer: ken dus op voorhand uw rechten en plichten.

9. Heb niet te veel stress en wees zeker van uw stuk. Als u recht in uw schoenen staat, mag u daarvoor gerust uitkomen, als de toon van het verhoor maar goed zit. Let wel op dat u niet vervalt in een al te zelfzekere houding of in wat kan overkomen als arrogantie.

10. Lees na wat er op papier gezet wordt. Niet de eventuele gemoedelijkheid van het verhoor, maar wel wat er op papier staat, is bepalend voor het verdere verloop van de zaak.

U begrijpt het al: laat u vóór uw eerste verhoor bijstaan door iemand met ervaring. Meerdere dossiers worden afgesloten zonder verder gevolg na een ‘goed’ eerste verhoor.

(1) Deze tips gaan op voor elk soort verhoor; ook die door de politie, de PGC en  -in de toekomst- de Toezichtcommissie.

Ann Dierickx, advocaat en partner Dewallens & Partners.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Anthony CORNELISSEN

    11 oktober 2021

    Ik ben het helemaal niet eens; de orde is een oubollige bedoening waar je als je een klacht indient ook moet verschijnen en verhoort wordt alsof je de schuldige bent.
    Soms helpt het wel om uw mening wat kracht bij te zetten, anders vallen ze in slaap en onthouden ze niet de helft van wat je gezegd hebt.
    Ze hebben een aantal jaar geleden gepublceerd dat ze een dedaantewisseling wilden ondergaan en meer bemiddelend en raadgevend wilden worden, kortom van hun kwaad imago afwillen; wel bij mijn vraag om iets te doen aan de GMD-oorlog verwezen me simpelweg, ja u raadt het goed, naar de bestrafende orde en je moet maar klacht neerleggen tegen de desbetreffende personen; dat was nu net mijn vraag niet.
    Tony