Een derde minder medische consultaties bij migranten sinds versterking politieacties

De humanitaire hub aan het Brusselse Noordstation ontvangt 30 tot 35 procent minder migranten die op medische consultatie komen sinds op 7 mei aangekondigd werd dat de politieacties in en rond het station zouden toenemen. Dat meldt Artsen Zonder Grenzen in een persbericht.

Sinds het begin van de activiteiten in de hub in het Noordstation op 8 januari dit jaar kwamen er elke dag gemiddeld 200 mensen langs voor medische hulp, mentale zorg, kleren, herstel van familiebanden en sociaal-juridisch advies. Sinds 7 mei is dat aantal met een derde gezakt. De hulporganisaties in de hub geloven dat dit honderden migranten in gevaar brengt. Ze vragen om de politiek van criminalisering te stoppen. De migranten worden door de acties afgeschrikt om een beroep te doen op de humanitaire diensten en de basisbehoeften waarop ze recht hebben.

"Dit zijn mensen die al in nood verkeren en gestigmatiseerd worden. De meesten onder hen hebben traumatische ervaringen beleefd tijdens hun vlucht. Ze hebben niet alleen hulp maar ook menselijke waardigheid nodig. Het is niet door hen weg te jagen uit het Noordstation en het Maximiliaanpark, dat ze verdwijnen. Je duwt hen integendeel nog dieper in de clandestiniteit, maakt ze nog kwetsbaarder en onmenselijker", zegt de coördinator van de hub, Cristian Reynders.

De humanitaire hub is een samenwerking tussen de hulporganisaties Dokters van de Wereld, Artsen Zonder Grenzen, Burgerplatform voor hulp aan Vluchtelingen, CIRE en Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.