Dokters van de Wereld blij met plannen van Dirk De fauw

Hulporganisatie Dokters van de Wereld is opgezet met de plannen van de nieuwe burgemeester van Brugge Dirk De fauw (CD&V) die een meer humaan beleid wil voeren rond transmigranten en vluchtelingen. "We hopen dat we ons nu eindelijk kunnen concentreren op ons werk zonder angst voor represailles en intimidatie", aldus voorzitter Ri de Ridder.

Dokters van de Wereld is al jarenlang aanwezig in Zeebrugge met een zorgpunt voor transmigranten. Zij zagen met lede ogen aan hoe vluchtelingen vaak werden behandeld. "Inbeslagname van slaapzakken, grondzeilen en medicatie, de pastorie die met eieren werd bekogeld, betogingen van extreemrechts, doodsbedreigingen aan het adres van pastoor Marechal, bekogeling van de pastorie met eieren, fysieke en verbale bedreigingen van de politie naar het adres van de vrijwilligers toe, razzia's op het moment dat humanitaire hulp en voedselbedeling werd georganiseerd, invallen in de kerk en tijdens de medische consultaties: dat het werk van de vrijwilligers in Zeebrugge afgelopen jaren structureel werd bemoeilijkt is een understatement", duidt Dokters van de Wereld.

Nul patiënten

"Ik heb letterlijk consultatiedagen meegemaakt met nul patiënten. Niet omdat er niemand ziek was of er geen nood was aan medische hulp, wel omdat de migranten eenvoudigweg niet meer op consultatie durfden komen omdat ze wisten dat de politie systematisch langskwam op momenten dat de humanitaire hulp en medische consultaties werden georganiseerd. Liever ziek, ondervoed en onverzorgd blijven rondlopen dan het risico te lopen om gearresteerd te worden: dat was de dagelijkse teneur geworden in Zeebrugge", vertelt Dokter Pierre Cybulski van Dokters van de Wereld.

"Al jaren vragen wij om een humanitaire corridor in en rond de kerk en probeerden we aan het voormalige bestuur duidelijk te maken dat een medische consultatie en een tas soep echt niet zou zorgen voor een aanzuigeffect of overlast. Onze vraag tot overleg en dialoog viel jarenlang in dovemansoren. Daar lijkt nu eindelijk een eind aan te komen."

Volgende week zou er al overleg zijn met onder meer het stadsbestuur. De organisatie wil samen zitten om te kijken hoe een neutraal infopunt kan georganiseerd worden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.