Dokter geeft fout toe bij bevalling

Het openbaar ministerie vroeg vandaag een eenvoudige opschorting van straf tegen een arts uit de regio Centre, die voor de correctionele rechtbank van Bergen wordt vervolgd wegens onvrijwillige doodslag. Op 28 februari 2017 gaf de gynaecoloog er de voorkeur aan om een kind op de wereld te zetten met een medische zuignap, tot zes keer toe, in plaats van een keizersnede uit te voeren. De dokter geeft zijn fout toe.

In de nacht van 27 op 28 februari 2017 werd een vrouw met spoed opgenomen in een ziekenhuis om te bevallen. De baarmoederhals was ongeveer 7 centimeter gedilateerd, niet voldoende om de baby via natuurlijke weg ter wereld te brengen. De arts had een keizersnede moeten uitvoeren, maar in plaats daarvan gebruikte hij zes keer een zuignap om het jongetje ter wereld te brengen. Dat overleed later - in de armen van zijn vader - aan een hersenhematoom.

Voor de deskundigen staat het oorzakelijk verband tussen het overlijden en het gebruik van de medische zuignap vast. "De dokter erkent zijn fout en draagt de volle verantwoordelijkheid voor de tragedie," zei zijn advocaat. De dokter was dringend opgeroepen door een collega terwijl hij een operatie aan het afronden was. "Een keizersnede was gevaarlijk voor de corpulente vrouw. Alle verpleegkundigen legden uit dat de arts een ernstig risico voor de moeder had willen vermijden," vervolgde zijn advocaat, die pleitte voor een gunstmaatregel.

Het gaat hier om een burgerlijke partijstelling. De ouders eisen een schadevergoeding van ruim 50.000 euro aan de arts.

Vonnis op 28 juni.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    07 juni 2021

    En dan in De Standaard : er worden teveel keizersneden gedaan !
    Onafhankelijk van de straf zou ik niet graag met het gevoel " diep in zich " van die gynaecoloog rondlopen voor de rest van mijn dagen !