Doelmatige zorg (40 miljoen) niet afgeklopt door discussie over NIPT

De zoektocht naar 40 miljoen voor doelmatige zorg diende enkel afgeklopt te worden op de medicomut begin deze week, zo leek het. Maar niets is zoals het lijkt: plots gooide de vermindering van de terugbetaling van de NIPT (4,8 mijoen) roet in het eten wegens protest van alle centra menselijke erfelijkheid. Dat zette alles weer op de helling want het financiële plaatje klopte niet meer. 14 juni is de nieuwe deadline.

Het akkoord 2021 voorzag 40 miljoen investeringen doelmatige zorg. Daarvan was al 10 miljoen opzijgelegd voor ASO's en Haio's. Een bedrag dat na het jongste akkoord tussen ASO's en artsen-ziekenhuizen nog moet worden gefinetuned want daar is enkel sprake van 10 miljoen voor de ASO's.

Maar goed, die zoektocht bleek verder voor een flink deel rond en een snelle realisatie doelmatige zorg zat er grotendeels in door sleutelletterwaardes op 0 te zetten voor toezicht geriatrie, toezicht op spoed en de raadpleging pneumo.

Om de balans in evenwicht te brengen, restte aan besparingszijde nog zowat 13 miljoen. Die zou onder meer gevonden worden in de medische beeldvorming (5 miljoen, doelmatiger voorschrijven) en de verminderde terugbetaling van de NIPT (4,8 miljoen). Maar tegen die laatste maatregel rees nu fel protest van onder meer alle centra menselijke erfelijkheid. En laat dat bedrag nu zo goed als samenvallen met de aanzuivering van overdrachten uit 2020 die uitgevoerd moeten zijn tegen 30 juni.

Extra vergadering

Medicomutvoorzitter Jo De Cock zag daarom maar één uitweg: snel een nieuwe vergadering inlassen op 14 juni nadat de kwestie nauwkeurig uitgesprit was. Marc Moens (Bvas) licht toe: "Eeuwig probleem in de klinische biologie en hier met de NIPT is dat men op verschillende manieren kan testen: een biomoleculaire test met eigen techniek (home made) die voldoet aan alle kwaliteitseisen en geïntroduceerd op een grote automaat, versus een klein lab met een klein aantal tests dat commerciële reagens moet kopen: dan krijg je altijd een enorme kostenspreiding."

"De UZ-labs zijn veel kostenefficiënter dan collega’s die met kleine reeksjes moeten werken. de prijssetting is dus zeer breed dus en afhankelijk van de lab-omgeving. Daarom zal Jo De Cock de precieze kostprijs laten berekenen om met deze cijfers een betere discussiebasis te hebben over twee weken."

Dokter Moens signaleert dat dit al de tweede keer in korte tijd is dat men een dossier biomoleculaire testen moet herzien. De eerste keer ging het om een PCR voor covid, die eerst  46 euro bedroeg, dan naar 37 euro zakte en nu terug lichtjes steeg. "Het is moeilijk om een correct honorarium voor deze nieuwe testen te berekenen."

De moeilijkheid bleek nog uit een recente omzendbrief (28 mei) van Brieuc Van Damme (Riziv) die de puntjes op de i zette van de prijs wegens onduidelijkheid over de draagwijdte van de BTW-verlaging: de impact van de tijdelijke BTW-verlaging werd te hoog ingeschat. "Via de wet houdende maatregelen ter beheersing van de COVID-19-pandemie en andere dringende maatregelen in het domein van de gezondheidzorg, die nog wordt behandeld in de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers zal het tarief worden aangepast naar B1200 (40,44 EUR), dit retroactief vanaf 1 mei 2021."

Ook Reinier Hueting acht het haalbaar om alvast met de sleutelletterwaarden al een snelle eerste stap naar doelmatige zorg te zetten per 1 juli zoals door de minister gevraagd. Wat de haalbaarheid betreft voor de besparingen op de NIPT: "We nemen aan dat niemand met handgeklap en gejuich zit te wachten op een vermindering van die terugbetaling, maar er is transparantie gevraagd waarom een test zoveel moet kosten. Wat precies bepaalt de prijs, wie levert de reagentia? Ik hoop op meer duidelijkheid tegen 14 juni."

"Intussen kunnen voor een aantal activiteiten de sleutelletters dus naar 0. Ik denk aan medisch begeleide bevruchting wat hormoonbehandelingen betreft en de behandeling van rug- en borstbeenfracturen. Dat betekent dan dat de raadpleging pneumologen naar omhoog kan op 1 juli (2 miljoen) en het toezicht geriatrie (5 miljoen). Idem dito voor toezicht spoed (1,7 miljoen).

Het volledige lijstje doelmatige zorg (40 miljoen, akkoord 2020) vindt u terug in de onderstaande tabel.

ASO/Hiao 10.000.000 (onder voorbehoud akkoord paritaire commissie artsen-ziekenhuizen)
Overdracht 2020 4.700.000
Toezicht geriatrie 5.000.000
Toezicht spoed (599082) 1.700.000
Raadpleging pneumo 2.000.000
gmd 8.800.000
Bezoek WZC 4.000.000
Prisma 200.000
Narcodontie 600.000
Toegankelijkheid 3.000.000

Totaal: 40.000.000

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.