De Panne wil met 'Summerdoc' huisartsen aantrekken met gratis verblijf 

De Panne wil deze zomer extra huisartsen aantrekken. Daarvoor biedt de kustgemeente huisartsen een gratis verblijf aan in een vakantiehuis. Het proefproject 'Summerdoc' moet de acute nood aan huisartsen in de zomer opvangen.

In de vakantieperiode piekt het bevolkingsaantal in de kustgemeente van 11.000 naar 60.000 door het toerisme. Om zowel inwoners als bezoekers een goede eerstelijnszorg te bieden, en tegelijk de druk op de gevestigde huisartsen te verlichten, heeft het bestuur van De Panne een verblijfspakket voor de zomerdokters samengesteld. 

Verhoogde huisartsendrempel

"Al even krijgen we als lokaal bestuur alarmsignalen: enerzijds van de huisartsen die hun aantal zien slinken en de werkdruk zien stijgen, anderzijds van inwoners die moeilijkheden ondervinden om bij een huisarts te raken of die buiten de gemeente moeten op zoek gaan naar een nieuwe huisarts.  De nood is het hoogst tijdens de zomer als in De Panne veel tweedeverblijvers of toeristen zijn", zegt burgemeester Bram Degrieck. 

Het eenmalige proefproject 'Summerdoc' biedt artsen een goed uitgerust dokterskabinet. De artsen gaan in de zomer één of meerdere weken tijdelijk maar voltijds aan de slag. Tijdens die periode verblijven zij samen met partner of gezin gratis in een vakantiewoning. Daarnaast krijgen artssen ook extra's aangeboden zoals een beschikbare strandcabine, gebruik van (elektrische) fietsen, een initiatie zeilwagenrijden, een bezoek aan Plopsaland De Panne of een partijtje tennis of padel. 

Voltijdse rol

Burgemeester Degrieck "We zoeken 1 of meer huisartsen voor 3 maanden van de zomer. We rollen de rode loper voor hen uit maar daartegenover moet natuurlijk een engagement staan. Ze komen er niet van af met hier één uurtje per dag te komen werken. Ze nemen een voltijdse rol op en dat gebeurt in nauwe samenwerking met de lokale huisartsen en huisartsenkring."

De Panne blijft ondertussen actief op zoek naar huisartsen die zich op lange termijn in de gemeente willen vestigen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Mark STOOPS

    10 juni 2021

    Beledigend initiatief. Wij zijn toch niet te koop voor een snoepje, toch ?
    Huisartsgeneeskunde aantrekkelijker maken en waarderen, daarmee kan het tekort aangepakt worden.
    Dr. Mark Stoops