De Croo: "Standvastig blijven in strategie"

Het Overlegcomité komt morgen opnieuw samen om de coronamaatregelen te bekijken, maar de regering vertrouwt in de uitgestippelde algemene strategie. Dat zei premier  De Croo vandaag tijdens de plenaire vergadering in de Kamer. "Ik denk dat we standvastigheid moeten tonen, en niet constant veranderen van strategie."

Vertegenwoordigers van de federale en deelstaatregeringen komen morgen rond 14 uur opnieuw samen om de evolutie van de Covid-epidemie te bespreken. Vorige week gingen de overheden al over tot strenge maatregelen om de forse stijging in het aantal besmettingen een halt toe te roepen. Zo zijn cafés en restaurants sinds maandag dicht en geldt er een avondklok. De protocollen voor zaken als cultuur en sport moesten deze week nog herbekeken worden.

Intussen blijft het aantal besmettingen dramatisch stijgen en roepen experten hier en daar op om over te gaan tot een echte lockdown, zoals we afgelopen voorjaar hebben meegemaakt. Maar "iedereen is zich ervan bewust dat als je beslissingen neemt, je de uitkomst daarvan niet de dag erna ziet", antwoordde premier Alexander De Croo vanmiddag op vragen van zowat alle fracties in de Kamer. "Je moet uitgaan van minstens tien dagen vooraleer je resultaten ziet."

Op het Overlegcomité van morgen komt er dan wellicht ook geen grote ommezwaai in de strategie, liet hij uitschijnen. "We gaan een aantal bijsturingen doen op basis van wat vorige week beslist is. Daarnaast denk ik dat we standvastigheid moeten tonen, en niet constant moeten veranderen van strategie", klonk het. "Er zijn beslissingen genomen die duidelijk zijn, die gemakkelijk te handhaven zijn. Laten we er vertrouwen in hebben dat de maatregelen die genomen zijn, de juiste zijn."

De premier benadrukte wel dat het succes van de huidige coronaregels vooral afhangt van de mate waarin ze worden nageleefd. "Laten we erop vertrouwen dat iedereen begrepen heeft dat het een teamsport is. Iedereen bij de bevolking, maar ook bij diegenen die de beslissingen moeten nemen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.