Bvas-voorzitter Herry versus vaccin-kritische veearts in de Kamer

In de kamercommissie Gezondheid startten de hoorzittingen vaccinatieplicht met Luc Herry van Bvas en de vaccin-kritische veearts Geert Vanden Bossche. Herry pleitte voor een verplichting, onder meer omdat de druk op de zorg en de economie dan wordt verlicht én de gecontesteerde coronapas op de schop kan. Vanden Bossche noemde de massale vaccinatie dan weer een "experiment".

De commissie Gezondheid van de Kamer trapte woensdagochtend het langverwachte brede parlementaire debat over de algemene vaccinatieplicht af. Die discussie woedt al een hele tijd, zowel in de samenleving, als in de politiek. De Kamer hoort de komende dagen een dertigtal sprekers van allerhande strekkingen, om dan - indien opportuun - wetgevend initiatief te nemen in de ene of andere zin. 

Luc Herry, huisarts en voorzitter van de grootste artsenvakbond Bvas, beet de spits af. Hij pleitte duidelijk voor een verplichting van de coronavaccinatie voor de volwassen bevolking. Bij een bevraging onder de leden van het syndicaat sprak de meerderheid zich daar ook duidelijk voor uit, klonk het. De enquête in november vorig jaar gaf aan dat drie kwart (74,5%) van de leden voor zo’n algemene verplichting is gewonnen.

Makkelijker leven

“Uiteraard zijn we voor een verplichte vaccinatie van zorgverleners. Maar Bvas heeft zich ook uitgesproken voor een algemene vaccinatieplicht en het is nog niet te laat om die in te voeren. Zorgverleners moeten hun patiënten beschermen, maar die verantwoordelijkheid geldt ook omgekeerd. Patiënten kunnen ook artsen en verpleegkundigen besmetten, en dat zorgt voor een uitval van personeel, wat op zijn beurt de zorgwaliteit vermindert.”

Coronacommissaris Pedro Facon is meer gewonnen voor een vaccinatiepas dan voor een verplichte vaccinatie. Maar Luc Herry ziet dat helemaal anders: “Een vaccinatiepas invoeren komt erop neer dat de overheid de verantwoordelijkheid voor de controles doorschuift naar een bepaalde groep van burgers uit de horeca, de cultuursector en andere sectoren die al zwaar getroffen zijn. Dat is onaanvaardbaar.”

"Als iedereen vandaag al gevaccineerd was, dan zouden we nu een veel makkelijker leven hebben. De besmettingen zouden lager zijn, onze kinderen zouden naar school kunnen, de zorgsector zou kunnen ademen", stelde Herry. 

"Het is jammer dat de EU niet in een vroeger stadium werk heeft gemaakt van een verplichte vaccinatie. De EU heeft hier de bal volledig misgeslagen. Een verplichte vaccinatie in alle lidstaten had voor alle Europeanen en voor de Europese economie een flinke bonus kunnen betekenen", aldus nog dr. Herry.

Dierenarts Geert Vanden Bossche is een heel andere mening toegedaan. Volgens hem is de massale vaccinatie tegen het coronavirus "een experiment", en komen de resultaten van de vaccins in klinische studies niet overeen met de effectiviteit in de realiteit. Hij herhaalde ook dat vaccins het immuunsysteem verstoren in plaats van het te versterken, een standpunt dat door diverse experts wordt weerlegd.

Vanden Bossche kreeg tegenwind van tal van parlementsleden. Sophie Rohonyi (DéFI) noemde zijn discours "gevaarlijk en ronduit crimineel", onder meer Kathleen Depoorter (N-VA), Robby De Caluwé (Open Vld), Barbara Creemers (Groen) en Steven Creyelman (Vlaams Belang) vroegen om de wetenschappelijke basis waarop die uitlatingen zijn gebaseerd. 

> Weinig medici-experts in de Kamer voor algemene prikplicht

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.