Zeven op de tien artsen tegen covid-19 vaccinatie apothekers (Bvas)

Artsensyndicaat Bvas herhaalt zijn verzet tegen de plannen om ook apothekers te laten vaccineren tegen Covid-19. Volgens Bvas is zeven op tien artsen (of bijna acht op tien van de huisartsen) hiertegen gekant, zo leidt het af uit een eigen online bevraging.

"In totaal namen 1.470 artsen deel aan de mini-enquête die we vrijdagavond lanceerden. Die hoge respons illustreert hoe gevoelig de kwestie ligt", zegt Bvas, dat al maanden aan de alarmbel trekt. Zo'n 72 procent van de artsen (1.058) gaat niet akkoord, blijkt uit de bevraging, bij de Vlaamse huisartsen is dat 79,3 procent. Aan Franstalige kant is de wrevel nog iets groter (83,2 procent).

De regering heeft een voorontwerp van wet klaar waardoor apothekers coronavaccins zouden mogen toedienen in hun apotheek. Het steekt de artsen dat zij dit zelf niet mogen doen in hun praktijk. "Moeten huisartsen straks hun patiënten die niet in een vaccinatiecentrum ingeënt willen worden naar de apothekers doorverwijzen?", vraagt Bvas zich af.

De vereniging is ook bezorgd dat dit wetsontwerp de deur openzet voor andere vaccinaties door apothekers. "Wat met griepvaccins? In hun dubbele rol van voorschrijver en vaccinator hebben ze er alle belang bij om zo veel mogelijk te vaccineren. Met het risico dat er een onevenwicht ontstaat en er te weinig vaccins overblijven voor de meest kwetsbare patiënten", klinkt het. 

Het syndicaat is verontwaardigd dat het hierover nog altijd geen antwoord heeft gekregen van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Begin dit jaar werd nog een protestactie gehouden aan zijn kabinet, na een online petitie (#geenstem) die door duizenden artsen werd onderschreven. De regering vindt dan weer dat de maatregel om apothekers te laten vaccineren, huisartsen moet toelaten om zich meer op hun kernopdracht te focussen.

Bvas vraagt zich af wanneer er een gelijkaardige peiling bij de apothekers wordt afgenomen. "Uit de vele contacten die we hierover hadden, leiden we af dat veel apothekers geen vragende partij zijn om de rol van vaccinator op zich te nemen. Het is vooral de apothekerslobby die deze rol claimt. Hoog tijd dus om de apothekers te velde te bevragen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Linda COPPEJANS

    28 januari 2022

    Zelf als apotheker vind ik vaccineren een risico.Wat als een patient in shock gaat?Ik blijf bij het standpunt "schoenmaker blijf bij je leest".Ben zelf bij arts geweest voor vaccinatie en ik twijfel zeker niet aan hun handigheid om de spuiten te prepareren.We zijn niet de enigen die die opleiding hebben gekregen.Zij zetten veel langer vaccins dan wij.

  • Johan DE FREYN

    27 januari 2022

    Waarom altijd die anti-apothekers reacties.
    Stellen wij als apothekers de vraag of de artsen bevoegd zijn en opleidingen hebben gevolgd om volledig volgens de wettelijke regels de spuiten op juiste wijze klaar te maken.

    Temperatuurlogging, asseptisch mengen.
    Het is geen gewone griepspuit.
    De anti apothekers reageerders moeten wel eerst eens in eigen boezem kijken.

    Anti apothekert zijn is altijd gemakkelijk, een juist betaalbaar alternatief brengen wel iets moeilijker.

    JDF