Brusselse studenten geneeskunde halen trots hun witte jas

Ze zijn er klaar voor, de eerstemasterstudenten geneeskunde die voor het eerst kennismaken met de klinische praktijk, gesymboliseerd door de overhandiging van hun witte jas.

De Wittejassenceremonie, een begrip aan de faculteit geneeskunde van de VUB. Een groot moment waarop de studenten geneeskunde derde bach 'vervellen' en de pure theorie van de eerste studiejaren kunnen combineren met de klinische praktijk.  Voor de kersverse eerstemasterstudenten is dat écht een groot moment. Zo’n doktersjas met korte mouwen om de schouders krijgen, maakt behoorlijk wat indruk.

Komt nog bij dat de VUB-campus met het ziekenhuis verbonden wordt met een loopbrug die symbolisch de brug slaat naar deze nieuwe stap. Van theoretici zullen de studenten zich nu ontpoppen tot artsen die met beide voeten in het praktische onderzoek staan. Waarbij ze onder meer ook het beroepsgeheim moeten leren respecteren, de privacy in de dossiers... een kolfje naar de hand van Prof. Michel Deneyer (ook ondervoorzitter Orde) om hen hierbij te begeleiden met wijze deontologische raad, gelardeerd met een ludieke noot. Hij geeft hen levenslessen mee en zal het hebben over empathie, voornaam zijn, beleefd zijn... zaken die je niet in een cursus kunt leren maar wel horen bij het dokterzijn. 

Morgen, zaterdag om 11u, is het zover. Dokter Marc Noppen, ceo van het UZ Brussel, zal de studenten daarbij ook een toegangsbadge tot het ziekenhuis overhandigen onder de ogen van hun ouders. Een dag vol beklijvende symboliek dus.

 

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.