Boete van 105.000 euro voor ziekenhuis om zwakke bescherming patiëntendata

De staatscommissaris voor gegevensbescherming en vrijheid van info voor Rheinland-Pfalz (LfDI) heeft een ziekenhuis  een boete van 105.000 euro opgelegd. Tegelijkertijd is de LfDI verheugd over de voortgezette inspanningen van het ziekenhuis om verdere ontwikkelingen en verbeteringen in databeschermingsmanagement duurzaam te bevorderen.

De uiteindelijke boete is gebaseerd op een aantal overtredingen van de basisverordening gegevensbescherming voor  patiëntenverwisseling bij de opname. Dat leidde tot een onjuiste facturering en structurele technische en organisatorische tekortkomingen in het patiëntenmanagement van het ziekenhuis. 

De staatscommissaris, prof. dr. Kugelmann, beklemtoont: "Het primaire doel van de herstel- en sanctiemaatregelen is  bestaande tekortkomingen wegwerken en de gegevensbescherming verbeteren. Boetes zijn een van de vele instrumenten. Naast hun sanctionerende werking bevatten ze altijd een preventief element dat duidelijk maakt dat  misstanden consequent worden onderzocht."

"Wat voor mij van belang is, is dat er aanzienlijke vooruitgang wordt geboekt qua bescherming van gezondheidsgegevens wegens de bijzondere gevoeligheid van de data. Ik hoop daarom dat de boete ook zal worden gezien als een signaal dat de toezichthoudende autoriteiten voor gegevensbescherming bijzonder waakzaam zijn.”

Zoals bekend kunnen deze inbreuken tegen de privacy zelfs miljoenenboetes opleveren, dus het ziekenhuis lijkt er nog goed mee weg te komen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.