Beweging voorschrijven kan nu ook in Brussel

Het concept Bewegen op Verwijzing (BOV) dat al eerder van start ging in Vlaanderen en als proefproject liep in Louvain-La-Neuve en Chaudfontaine, schiet nu ook uit de startblokken in de hoofdstad.

Met de naam "Mouvement sur Référence" wordt een half dozijn gemeenten ingeschakeld. Het is de behandelend arts die de aftrap fluit van het programma BOV en de startlogica is niet veranderd. Wel vindt het concept nu meer weerklank in deze traditionele periode van goede voornemens: huisartsen verwijzen sedentaire patiënten naar een bewegingscoach die hen ​​aangepaste oefeningen voorstelt tegen een zacht prijsje. De methode verwijdert of neutraliseert bekende drempels om met bewegen te beginnen: verwijzing door een arts geeft de operatie gewicht, de steun van een coach werkt op motivatie, partnerships met regionale overheden verlichten de financiering.

In Brussel wordt het initiatief geleid door Huis voor Gezondheid. De aangepaste Franstalige versie werd dus "Mouvement sur Référence" gedoopt, volgens Franstaligen niet meteen de meest sprekende vertaling van het Vlaamse project, maar soit. De begunstigden zijn de inwoners van Anderlecht, Brussel Stad, Haren, Laken, Molenbeek, Neder-over-Heembeek en Schaarbeek (of daar moeten zich althans de praktijkvoerende artsen bevinden). De patiënten lijden aan chronische pathologieën, hebben een hoog cardiovasculair risico, kunnen geen 30 minuten per dag bewegen en / of zitten urenlang stil.

De taak van de huisarts verschilt niet van wat de Vlaamse huisartsen doen die bij het project aangesloten zijn.

De kosten voor de raadpleging van de coach zijn verlaagd: de individuele sessiekosten, een kwartier, bedragen slechts 5 euro (en 1 euro voor sociaal voordeeltarief). In groep dalen de tarieven naar 1 en 0,5 euro. De meeste kosten vallen ten koste van de Vlaamse overheid.

Lees ook: bewegen-op-verwijzing-al-160-gemeenten-nemen-deel

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.