Belgische patiënt verblijft gemiddeld 6,4 dagen in ziekenhuis

Een opname in een ziekenhuis in België duurt gemiddeld 6,4 dagen. Dat blijkt uit gegevens van het Europese statistiekbureau Eurostat over 2016.

België staat in de tabel op de zevende plaats in de lijst van de gemiddelde duur van een ziekenhuisopname in de 25 EU-lidstaten waarvan data beschikbaar waren.

De gemiddelde ziekenhuisverblijven variëren grosso modo tussen vijf en tien dagen. Nederland scoort het best, met 4,5 dagen. Maar Eurostat maakt de kanttekening dat in Nederland het verblijf in verpleeghuizen niet wordt meegerekend. 

In België zitten opnames in instellingen voor geestelijke gezondheid niet in de cijfers.

In de meeste EU-landen lag de totale opnameduur in 2016 lager dan vijf jaar eerder. Een ziekenhuisverblijf duurt gemiddeld het langst in Tsjechië (9,6 dagen), Kroatië (9,3), Frankrijk (9,1) en Duitsland (9).

Eurostat berekende de ligduur door het totale aantal nachten dat patiënten in het ziekenhuis doorbrachten te delen door het aantal ontslagen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.