"Arts mag tussen 145.000 en 290.000 euro verdienen"

Op uitnodiging van een ziekenfonds gaf doctor in de biomedische wetenschappen Joke Lemiengre een uiteenzetting aan de leden van de medicomut over hoe artsen moeten omgaan met patiënten en hoeveel ze mogen verdienen: tussen 145.000 en 290.000 euro. Net vandaag maakte De Tijd bekend dat het gemiddelde jaarsalaris van profvoetballers in 1A en 1B vorig seizoen 249.000 euro bedroeg.

Op uitnodiging van een ziekenfonds gaf doctor in de biomedische wetenschappen Joke Lemiengre een uiteenzetting aan de leden vanj de medicomut. Lemiengre is master in de toegepaste ethiek en in de verpleegkunde en lector ethiek aan de University Colleges Leuven-Limburg. Ze had het onder meer over hoe je met patiënten moet omgaan en wat een arts mag verdienen.

Daarmee werd een aloud debat aangezwengeld. Volgens Lemiengre mag een arts tussen 145.000 en 290.000 euro bruto verdienen. Ze baseerde zich hiervoor op de zogenaamde premiernorm of Balkenendenorm (naar voormalig Nederlands premier Balkenende). Die norm maakte enkele jaren geleden opgang bij onze noorderburen als een soort ijkpunt van wat iemand maximaal zou mogen verdienen, inclusief artsen.

Deze discussie komt er bij ons ongetwijfeld weer aan nu de hervorming van de ziekenhuisfinanciering op stapel staat en richting jaareinde ook de mist moet gaan optrekken over de manier waarop men de nomenclatuur wil aanpassen. Maar alvast de uiteenzetting van Joke Lemiengre werd zeer lauw onthaald bij enkele artsensyndicaten.

Belerend

Alleen al de toon, die nogal arrogant en belerend overkwam, werd niet echt gesmaakt door enkele Bvas-kopstukken. De vergelijking met de premiernorm is op zijn minst scheefgetrokken omdat iemand als De Croo bijvoorbeeld over een dienstwagen met chauffeur beschikt en tal van andere sociale voordelen. Bovendien heeft hij recht op een pensioen van zowat 13.000 euro, viel te horen. "Iets waar artsen alleen maar van kunnen dromen."

Op zich spoorde het betoog van Lemiengre met het rapport CM over verantwoorde verloning en hield het niets nieuws in. 

Maar ook Reinier Hueting (ASGB-Kartel) had zo zijn reserves: "We willen deze discussie uiteraard aangaan. Maar wel als je de andere inkomens waarmee men vergelijkt, koppelt aan  geijkaardige verantwoordelijkheden en sociale rechten. De premiernorm als enig echte ijkpunt naar voren schuiven, komt nogal bot over."

Basisprincipe is dat de activiteit van artsen zal moeten worden gekoppeld aan verantwoorde verloning, luidde het. Alleen bleven de toehoorders verder wat op hun honger: "Slechts op de laatste bladzijde van het voorstel wordt gewag gemaakt van de premiernorm en een maximale loonspanning van 1 op 2. Dus het hoogste inkomen wordt dan afgelijnd op dat van de premier, het laagste artseninkomen mag de helft bedragen. Net waar het wat concreet wordt, blijkt het niet verder te zijn uitgewerkt", stelt Reinier Hueting vast.

Niet dat de ASGB-voorzitter de discussie op zich uit de weg wil gaan: "Vandaag is er meer nodig dan enkel terugvallen op de 'trekkingsrechten' uit een historisch gegroeide nomenclatuur. Ik merk dat er ook bij Bvas op dat vlak verschillen leven tussen opvattingen bij de jonge en oudere garde."

Net vandaag maakte De Tijd bekend dat het gemiddelde jaarsalaris van profvoetballers in 1A en 1B vorig seizoen 249.000 euro bedroeg. Kwestie van het debat in een breder perspectief te plaatsen kan dat tellen.

> Lees ook: CM meent dat artsen niet meer mogen verdienen dan premier

> Lees ook: Zorgnet-Icuro voedt debat hervorming ziekenhuisfinanciering

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Paul DEMOL

  03 juni 2021

  Hoelang gaan wij als artsen ons op de kop laten zitten door niet artsen die ons fijntjes gaan vertellen hoe we ons beroep moeten uitvoeren en hoeveel we mogen verdienen??? !!! We worden in een financieel carcan gedwongen en moeten ons meer en meer aan regelgeving onderwerpen . Onze honoraria worden slechts partieel of niet geïndexeerd, kunnen de inflatie niet bijbenen, maar een consultatie duurt bijna dubbel zolang dan 30-40 jaar geleden door de administratieve en informatische rompslomp ... Wijlen Dr. Wynen moet zich in zijn graf omkeren ...

 • Otto SOEPENBERG

  03 juni 2021

  Lemiengre vergeet er bij te vertellen dat oud premier Balkenende momenteel als consultent 3x zoveel verdiend dan de zogenaamde Balkenende norm en dus zijn zakken als gierige Zeeuw meer dan genoeg aan het vullen is. Bovendien vergeet ze erbij te vertellen dat een oud premier ook na zijn ambtsperiode een royale staatspensioen blijft opbouwen. Het enige wat Balkenende niet gegund is, is de status van Minister van Staat, gelet op zijn verkeerde beslissing om het huwelijk van prins Friso niet in het parlement goed te keuren en daarmee prins Friso gedwongen heeft tot afstand van de kroon. E.e.a. tegen het zere been van koningin Beatrix.

 • Luc TRIEST

  03 juni 2021

  na berekening van de jaren activiteit en bijdrage kom ik op een gestort bedrag van 687090 euro
  ik zal een schaamtelijk pensioentje krijgen van 1400 euro per maand

  denk daar maar eens aan als onderzoeker van CM

  DR TRIEST LUC

 • Filiep SANDRA

  03 juni 2021

  bovenvermelde bedragen: bruto of netto, na aftrek van belastingenn voor belastingen?
  men spreekt nooit over het uurloon; is het normaal dat ons uurloon nog niet de helft bedraagt, bruto, van dat van een advocaat? (cfr; betaling vaccinatiecnetra?
  dr. SANDRA Filiep