"Alwetende halfgod in het wit blijkbaar passé vanuit artsenstandpunt"

Artsen in Duitse privépraktijken staan positief tegenover second-opinionprocedures. Het spectrum daarvan voor terugbetaling, dat in Duitsland strikt geregeld is, wordt uitgebreid. 15 andere indicaties liggen op tafel om goedgekeurd te worden voor terugbetaling.

Artsen in Duitse privépraktijken staan open voor second-opinionprocedures. Ongeveer 70 procent van hen meent dat second opinion-procedures de besluitvorming over complexe therapieën verbeteren. Dat is een van de resultaten van een studie van de "Stiftung Gesundheit" (Gezondheidsstichting), die de komende dagen zal worden gepubliceerd.

Constructieve foutencultuur

"Het beeld van de alwetende halfgod in het wit is blijkbaar passé vanuit het standpunt van de artsen", zo wordt onderzoeksleider professor Konrad Obermann geciteerd in een publicatie van de stichting. Deze ontwikkeling spreekt voor het feit dat zich in de geneeskunde een constructieve foutencultuur heeft ontwikkeld.

Second opinion-procedures moeten worden goedgekeurd door de 'Kassenärztliche Vereinigung' (KV). Sinds de start van de procedures in december 2018 tot juni 2020 telde men 1.088 aanvragen. 95 daarvan werden niet goedgekeurd door de KV's. Tot dusver kan in Duitsland, dat dit strikt regelt, voor vijf indicaties officieel een (terugbetaalde) second opinion worden ingewonnen: voor de geplande amputatie van een diabetische voet, tonsillectomie, hysterectomie, schouderartroscopie en de implantatie van een knie-endoprothese.

15 procedures nog onderzocht
Begin dit jaar heeft het Instituut voor kwaliteit en doelmatigheid in de gezondheidszorg (IQWiG), een tegenhanger van ons Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg (VIKZ), 15 aanvullende indicaties voor second-opinionprocedures voorgesteld.
Over de opname daarvan in de terugbetalingscatalogus beslist een federaal comité. Half juli breidde dat comité het recht van mensen met een wettelijke ziektekostenverzekering op een second-opinionprocedure uit tot de implantatie van een defibrillator, elektrofysiologisch hartonderzoek en de ablatie van zieke hartspiercellen.

Tot nu toe doet slechts ongeveer vijf procent van de artsen mee aan deze procedures. Volgens de studie "Ärzte im Zukunftsmarkt Gesundheit 2021" (Artsen op de toekomstige gezondheidsmarkt 2021) voldoet 80% van de artsen aan de eisen om deel te nemen aan second opinion-procedures. Zeventig procent is bereid overeenkomstige contracten met zorgverzekeraars te sluiten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.