Aantal bevallingen in Vlaanderen overschrijdt opnieuw de kaap van 60.000

In 2018 werden 60.120 bevallingen opgetekend in de Vlaamse ziekenhuizen. Dat is een lichte stijging tegenover een jaar eerder, toen het cijfer (59.920) voor het eerst in lange tijd onder de 60.000 was gezakt.

Bij aanvang van het nieuwe jaar voert het Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie (SPE), naar jaarlijkse gewoonte en in samenwerking met het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, een voorlopige telling uit van het totale aantal bevallingen binnen de 61 materniteiten in Vlaanderen. Het SPE registreert alle ziekenhuisbevallingen.

Het aantal bevallingen daalt in Vlaams-Brabant (-0.36 procent) en Limburg (-3.02 procent). In Antwerpen is er sprake van een status quo (+0.02 procent). Een toename van het aantal bevallingen is merkbaar in Oost-Vlaanderen (+1.01 procent) en West-Vlaanderen (+2.79 procent.).

In 2009 waren er nog meer dan 64.000 bevallingen in Vlaanderen.

Vooral de toename in West-Vlaanderen, traditioneel bekend om zijn lage bevallingscijfer, valt op.

In het algemeen is er wellicht sprake van een lichte verbetering door de iets gunstigere economische conjunctuur terwijl ook de demografische evolutie (iets meer vrouwen beschikbaar in de vruchtbare leeftijdsperiode) een rol gespeeld kan hebben.

Alvast het AZ Turnhout blijkt uit de band te springen in positieve zin: het kende afgelopen jaar een stijging van 7% van het aantal geboortes. Gynaecoloog Steven Van Calenbergh: “Met Gynesis (dienst gynaecologie van AZ Turnhout) zagen meer dan 1.600 kinderen het licht en realiseerden we zo bijna 7% groei.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.