Belgisch ziekenhuis voert prostaatbiopsie uit in MRI-scanner

Gentse radiologen voeren voortaan een prostaatbiopsie uit in de MRI-scanner. Dat is een verbeterde techniek om prostaatkanker bij mannen vroeg te ontdekken. Eerder moesten patiënten na een MRI-scan een echogeleide biopsie uitvoeren. Dankzij de verbeterde techniek, die voor het eerst in België wordt toegepast, voert een robot de biopsie al uit in de MRI-scanner.

Mannen met een verhoogde PSA-waarde (prostaat specifiek antigeen) in het bloed hebben mogelijk prostaatkanker. Met een biopsie kunnen artsen de aanwezigheid en agressiviteit van de tumor vaststellen. Patiënten ondergaan op voorhand een MRI-scan om afwijkingen op te sporen. Maar de huidige methodes zijn bij kleine of moeilijk bereikbare letsels niet ideaal.

"Het UZ Gent biedt patiënten een 'in-bore' MRI-geleide prostaatbiopsie aan", zegt radioloog Pieter De Visschere. "Die gebeurt in de MRI-scanner waarbij de positie van de naald tijdens de biopsie voortdurend gecontroleerd wordt met MRI-scans." De nieuwe methode vergroot de kans op een vroege opsporing van prostaatkanker. "Dat neemt de onzekerheid weg bij patiënten met een afwijkende PSA-waarde in het bloed."

De biopsie wordt uitgevoerd door een kleine robot die verbonden is met de MRI-scanner en 2 of 3 doelgerichte biopten afneemt. Het UZ Gent voert jaarlijks ongeveer 500 prostaatbiopsieën uit. Ongeveer 50 onder hen komen in aanmerking voor deze nieuwe methode. Voorlopig kan de patiënt nog niet rekenen op terugbetaling.

Jaarlijks krijgen 8.366 mannen de diagnose van prostaatkanker.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.