België onder Europees gemiddelde voor eerste vaccinatieprik (ECDC)

België doet het in vergelijking met andere Europese landen niet goed wat betreft het percentage van de bevolking dat al een eerste vaccinatieprik toegediend kreeg. Dat blijkt uit cijfers van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Voor de tweede inenting, daarentegen, doet ons land het een stuk beter dan onze buurlanden.

Uit cijfers van 24 februari blijkt dat België in de EU de vijftiende plaats inneemt. In ons land kreeg 4,5 procent van de bevolking al een eerste dosis van het vaccin toegediend, volgens de laatste cijfers van Sciensano is dat goed voor 442.640 Belgen. In vergelijking met veel andere Europese landen is dat echter geen goede prestatie. Malta neemt in de lijst de eerste plaats in met 10,6 pct, gevolgd door Finland (6,4 pct) en Polen (5,9 pct). Het Europees gemiddelde ligt op 4,8 procent.

Ook onze buurlanden doen het een stuk beter. Nederland staat op een gedeelde vijfde plaats met 5,6 pct en Frankrijk is gedeeld twaalfde met 4,9 procent. Daarop volgen Duitsland en Luxemburg met resp. 4,8 en 4,7 procent van de totale bevolking die al een eerste prik kreeg. Slechts acht landen doen het slechter dan België; Letland staat helemaal onderaan de lijst met 1,7 procent.

Als de tweede prik wordt meegerekend, schuift België in de Europese ranglijst echter een tiental plaatsen naar boven: ons land staat er op een gedeelde vierde plaats met Polen. Drie procent van de totale Belgische bevolking is volledig gevaccineerd, goed voor zowat 288.712 landgenoten, volgens Sciensano. Dat ligt 0,7 procentpunt boven het Europese gemiddelde. Malta is opnieuw koploper met 4,5 procent, gevolgd door Ierland (3,5 pct) en Spanje (3,1 pct).

Bij de tweede prik doen onze buurlanden het een stuk minder goed dan wij. Duitsland staat met 2,5 procent op een gedeelde achtste plaats, Frankrijk staat gedeeld tiende met 2,2 procent. Nederland en Luxemburg dienden net als Finland al 1,6 procent van hun bevolking een tweede prik toe, goed voor een gedeelde dertiende plaats. Hier staat Letland op de voorlaatste plaats, Bulgarije sluit de lijst af met 0,5 procent.

Momenteel worden de bewoners en het personeel van de woonzorgcentra, het ziekenhuispersoneel en het personeel uit de eerstelijnszorg en de collectieve zorgvoorzieningen nog volop ingeënt. De vaccinatie in de woonzorgcentra is bijna afgerond, zei Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke dinsdag in het parlement. Binnenkort volgen ook personen ouder dan 65 jaar, andere risicopersonen en ten slotte de rest van de bevolking. Rekening houdend met de laatste informatie rond de bevoorrading, zal de vaccinatie van de brede bevolking in de week van 22 of die van 29 maart kunnen opstarten, volgens Beke.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.