België naar leeftijdsgrens voor vaccinatie met AstraZeneca

België zal tijdelijk een leeftijdsgrens invoeren voor de vaccins van AstraZeneca. Die komt op 55 jaar of 60 jaar, zou vanmorgen beslist zijn op de IMC-conferentie van de Belgische gezondheidsministers. Diverse bronnen maken daar gewag van.

Op de interministeriële conferentie (IMC) van vanmorgen is beslist dat er een leeftijdsgrens komt voor het AstraZeneca-vaccin. De precieze grens, daarover moet de knoop nog worden doorgehakt en wellicht wordt veel duidelijk na het Europees topberaad vandaag. Twee opties zijn waarschijnlijk en ze zijn gemodelleerd naar wat van kracht is in onze buurlanden: 55 jaar zoals Frankrijk, of 60 jaar zoals Nederland en Duitsland. Afhankelijk van wat het Europees Geneesmiddelenbureau zal adviseren, zullen de verschillende gezondheidsministers van ons land een keuze maken.

Ook de impact op de vaccinatiestrategie zal ingeschat moeten worden. Wel staat al vast dat we mensen met onderliggende aandoeningen bóven de nieuwe leeftijdsgrens wel sowieso gaan blijven vaccineren met AstraZeneca.

Vers van de pers: de combinatie van bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes vormt een uiterst zeldzame bijwerking van het AstraZeneca-vaccin, besluit het EMA nogmaals. Er wordt niet aangeraden om het vaccin voor te behouden voor bepaalde leeftijdsgroepen. "In het algemeen zijn de voordelen van het vaccin tegen COVID-19 groter dan het risico op bijwerkingen", luidt het.

> Lees ook: EMA ziet verband tromboses, maar voordelen vaccin wegen door

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.