Beke roept elke Vlaming op om Zorgambassadeur te worden

Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) lanceert een oproep naar elke Vlaming om ambassadeur voor de Vlaamse zorg- en welzijnssectoren te worden. Met de oproep wil Beke meer mensen warm maken voor een job in de zorg, waar momenteel in Vlaanderen meer dan 2.300 vacatures voor verzorgenden of zorgkundigen zijn. Dat maakte de minister woensdag bekend tijdens zijn bezoek aan woonzorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw in Geel naar aanleiding van de Dag van de Verzorgende en Zorgkundige.

Vlaanderen kent een grote krapte op de arbeidsmarkt, ook in de zorgsector. Zo stonden er in de Vlaamse zorg- en welzijnssectoren op 30 september 8.077 vacatures open, waarvan 2.300 zorgkundigen. Naast zorgkundigen gaat het daarbij om verpleegkundigen, kinderbegeleiders of opvoeders.

Door mee een positief beeld uit te dragen van de zorgsector, moeten de zorgambassadeurs meer mensen warm maken voor een job in de zorg. Het is belangrijk dat enerzijds meer jongeren instromen in de opleidingen, en anderzijds meer Vlamingen geactiveerd en gemobiliseerd worden om te werken in de zorgsector. Met de oproep "#IedereenZorgambassadeur" wil Beke duidelijk maken dat elke tak in de zorg- en welzijnssector op dit moment op zoek is naar personeel.

"Met het sociaal akkoord van eind maart en het eerder besliste uitbreidingsbeleid hebben we meer middelen uitgetrokken om meer mensen toe te leiden naar de zorg. We hebben hen niet alleen nodig in de woonzorgcentra, maar ook in de gezinszorg of de thuiszorg", zegt Beke. "Het is daarom noodzakelijk dat we een meer correct beeld uitdragen van een beroep waar je voor anderen absoluut een verschil kan maken."

Vlaanderen wil het beroep aantrekkelijker maken, onder meer door hogere lonen voor het zorgpersoneel die voorzien zijn in het Vlaams Intersectoraal Akkoord. "We hebben een sociaal akkoord gemaakt waarbij we extra handen aan het bed willen hebben. Dat bevat financiële herwaardering, meer loon, maar ook extra handen. Die handen moeten echter ook ingevuld worden", aldus Beke. "We zien ook dat mensen op pensioen gaan en vervangen moeten worden."

Er is momenteel dus een grote nood aan bijkomend personeel in de zorg. "We willen de mensen die vandaag nog niet in de zorg werken, maar er misschien aan denken, daartoe aansporen door te zeggen: kom werken in de zorg, want we hebben u absoluut nodig", legt Beke uit. "Er zijn vandaag veel meer mensen die starten met een opleiding in de zorg. Daarnaast zien we dat er toch wel wat mensen zijn met een diploma in de zorg, maar die intussen in andere sectoren zijn gaan werken of niet meer actief zijn. Als de zorg uw liefde was, keer dan terug naar uw eerste liefde, want wij hebben u nodig", besluit Beke.

> "Zorgambassadeurs Beke zullen het verschil niet maken" (Vlozo)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.