Beke investeert 1,5 miljoen euro in uitbreiding Stek-projecten

De Vlaamse regering heeft beslist om 1,5 miljoen euro te investeren in zestien nieuwe Stek-projecten, die mensen in een kwetsbare positie weerbaar moeten maken. Dat meldt Vlaams minister van Armoedebestrijding en Welzijn Wouter Beke (CD&V). Met de Stek-projecten wil de Vlaamse regering mensen in een kwetsbare positie proactief de weg wijzen naar hulp- en dienstverlening, en hen zo uit hun sociaal isolement halen.

Mensen zijn zich niet altijd bewust van het feit dat er een oplossing kan zijn voor hun vraag. Dat komt ook vooral voor bij mensen in een kwetsbare positie. Vaak kennen ze het hulp- en dienstverleningslandschap onvoldoende. Zo neemt amper 13,32 procent van de budgetmeterklanten de minimumlevering gas op, vraagt 65 procent van de rechthebbenden het leefloon niet aan, en neemt slechts 41 procent van de potentiële rechthebbenden de Vlaamse huurpremie op.

Via zestien nieuwse Stek-projecten wil de Vlaamse regering mensen in een kwetsbare positie versterken. Het gaat over een lokale ontmoetingsruimte in de buurt, waar deze mensen op een laagdrempelige manier terechtkunnen. Ze kunnen er elkaar ontmoeten om elkaar te helpen en ze kunnen er worden doorverwezen naar gepaste hulp- en dienstverlening. Verder krijgen de mensen er vormingen, terwijl ze ook geinformeerd worden over sociale bescherming.

"Vandaag is er al op enkele plaatsen een Stek-werking. We willen dit nu fors uitbreiden", zegt Beke, die maandag een bezoek bracht aan de armoedevereniging OnderOns in Sint-Truiden. "Armoede en uitsluiting zijn complexe fenomenen. Als we ervoor zorgen dat mensen gewoon al zouden krijgen waar ze recht op hebben, is al een belangrijke stap gezet. Vaak is de sociale bescherming er, alleen de vlotte toegang ontbreekt. Met deze projecten willen we die barrière doorbreken."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • André BAERT

    03 januari 2020

    Zeer terecht!

    Vele mensen in armoede zijn zo verbitterd dat zij de maatschappij wantrouwen.

    Nog een bureaucratie bij en veel papieren met onverstaanbare woorden met erop

    nog belastingen