Beke begrijpt ongerustheid sector woonzorgcentra

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) begrijpt de ongerustheid binnen de sector van de woonzorgcentra, maar benadrukt dat ze sinds het begin van de coronacrisis bovenaan de agenda staan. "Dag aan dag zijn we aan het werk om maatregelen te nemen", aldus minister Beke in De Ochtend op Radio 1.

De maatregelen situeren zich volgens Beke op het vlak van beschermingsmateriaal, tests en personeel. Zo kwamen er onlangs 1,6 miljoen maskers aan die deze week worden verdeeld en wordt het eerste pakket tests verdeeld.

Om 18.00 uur staat nieuw overleg gepland met de koepels "om te kijken hoe we alle zeilen kunnen bijzetten". De minister onderstreept dat er constant wordt overlegd. Dat gebeurt twee keer per week structureel, "maar ik wil dat gerust dagelijks doen".

"Als ik maar 12.000 tests krijgen van het federale niveau, kan ik moeilijk 80.000 residenten gaan testen", aldus nog Beke, die daarmee geen steen wil werpen naar zijn federale collega's. Het is de bedoeling uiteindelijk binnen de 55 woonzorgcentra die met een uitbraak kampen, de bewoners en het personeel te testen, maar ook binnen een dertigtal centra zonder uitbraak. Overleg met experten moet toelaten de nodige conclusies te trekken uit die tests.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.