De Block noemt campagne kinderartsen 'fake news'

Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block ontkent dat baby's niet worden erkend als individuen. Haar reactie komt er nadat kinderartsen en ouders de campagne "Geef ons een gezicht" lanceerden en de erkenning van pasgeborenen als individu eisen.

De kinderartsen klaagden aan dat bevallingen bij de bij de nieuwe ziekenhuisfinanciering die in werking treedt vanaf 1 januari 2019 onder de noemer laagvariabele zorg vallen. De pediaters stellen dat er daarbij enkel naar de gezondheid van de moeder wordt gekeken en niet naar die van de pasgeborene.

"De baby's worden natuurlijk erkend als individu. De pediaters verspreiden dus foute informatie", stelt De Block. Fake news dus. "Bevallingen zijn courante medische behandelingen, waarbij in de meeste gevallen de zorgen voor de moeder en haar baby dezelfde zijn."

Het is al jaren zo dat er uit praktische overwegingen een enige factuur opgemaakt voor de zorgen aan de moeder en de pasgeborene. Indien de baby extra zorg nodig heeft, wordt er wel een aparte factuur gemaakt.

"De bedoeling van laagvariabele zorg is om het oneigenlijk gebruik van de beschikbare middelen tegen te gaan. Zo worden dezelfde behandelingen overal op dezelfde manier vergoed", aldus De Block.

In de ogen van de minister willen de pediaters zich volledig onttrekken aan de regeling laagvariabele zorg. Intussen wordt er aan een volledig ontdubbelde factuur gewerkt voor moeder en baby. "Het zal systematisch worden, maar ook daarin gaat laagvariabele zorg gelden voor behandelingen van pasgeborenen, baby's en kinderen", besluit De Block.

Lees ook:

Kinderartsen en ouders lanceren campagne voor erkenning van baby's als individu

> Pasgeborene met complicaties onzichtbaar voor gestandaardiseerde zorg

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.