AZ Sint-Lucas roept patiënten op om duidelijke medicatielijst mee te brengen: "Van levensbelang"

"Breng a.u.b. een duidelijke en correcte medicatielijst mee als je naar de spoedafdeling van het ziekenhuis komt". Die oproep doen de spoedartsen en artsen die op een Covid-afdeling staan in AZ Sint-Lucas Gent. Zij maken zich namelijk zorgen omdat veel patiënten te weinig op de hoogte zijn van hun thuismedicatie.

Bij elke ziekenhuisopname is het belangrijk om een juiste lijst van thuismedicatie mee te hebben zodat de artsen hun behandeling daarop kunnen afstemmen. Tijdens de huidige coronacrisis blijkt dit een groter probleem te zijn dan anders.

Dr. Dieter Devriese, medisch diensthoofd spoedgevallen: "Er zijn een aantal redenen voor dit probleem. Ten eerste laten de richtlijnen niet toe dat familieleden de patiënt vergezellen bij zijn opname. Daardoor kunnen we het familielid niet vragen om noodzakelijke en correcte informatie."

"Ten tweede zien we toch wel dat sommige patiënten wat panikeren en halsoverkop naar de spoed rijden. Ze vergeten dan in alle haast om hun medicatielijst mee te brengen."

"En ten derde worden veel patiënten doorgestuurd door een andere arts dan hun eigen huisarts die de voorgeschiedenis en het medicatiegebruik van de patiënt minder goed kent. Daarom doen we een oproep naar alle patiënten om hun medicatielijst up-to-date te houden en zeker niet vergeten meebrengen naar het ziekenhuis. Dit kan echt van levensbelang zijn."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.