AZ Jan Portaels hoopt dat er "daadkrachtige maatregelen" genomen worden

Het Algemeen Ziekenhuis Jan Portaels in Vilvoorde hoopt dat er vandaag op het Overlegcomité daadkrachtige maatregelen genomen worden. Dat zegt woordvoerder Helena Polfliet. "De maatregelen van vorige week waren niet sterk genoeg."

In het AZ Jan Portaels lagen donderdag zestien coronapatiënten, van wie zes op intensieve zorg. Vijf van de zes patiënten komen van andere ziekenhuizen, een is binnengekomen via de spoedafdeling van het Vilvoordse ziekenhuis. Met de zes patiënten is het aantal bedden op intensieve zorg volledig ingenomen. "We kunnen wel nog bedden extra klaarmaken als het nodig is, maar de situatie is precair."

Ook andere ziekenhuizen in Vlaams-Brabant tekenen een sterke stijging op van het aantal coronapatiënten. In het UZ Leuven lagen donderdag 127 patiënten met een coronabesmetting. Daarvan krijgen 36 personen intensieve zorg. "Het is een heel zware periode voor het personeel", zegt Gert Van Assche, hoofdarts van het UZ Leuven. "De uitgestelde zorg van de vorige golven hebben we gedeeltelijk kunnen inhalen, maar nu zullen we weer een achterstand opbouwen. Het is ook emotioneel en psychologisch niet te onderschatten wat het doet met werknemers, als ze keer op keer patiënten moeten opbellen met het slechte nieuws dat hun operatie is uitgesteld."

AZ Diest telt donderdag 20 coronapatiënten, dat is een van de hoogste aantallen sinds meerdere maanden. Tijdens de piek van november vorig jaar lagen er op eenzelfde moment 25 personen met een coronabesmetting in het ziekenhuis. Op dit moment krijgen twee patiënten intensieve zorg toegediend. In Heilig Hart Leuven liggen er zestien coronapatiënten, twee daarvan worden intensief verzorgd. In totaal heeft het Heilig Hart-ziekenhuis capaciteit voor vier covidpatiënten op intensieve zorg.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.