Avondklok: "Attest van niet-huisvesting" voor daklozen in Brussel

Vanaf maandag zullen aan daklozen in de Brusselse straten "attesten van niet-huisvesting" verdeeld worden door veldwerkers, mobiele teams of zelfs de spoeddiensten van de ziekenhuizen Sint-Jan en Sint-Pieters. Dat heeft Christophe Thielens, de woordvoerder van hulporganisatie Samusocial, aangekondigd.

Het initiatief wordt verder ondersteund door Artsen van de Wereld, Diogènes, Burgerplatform ter ondersteuning van Vluchtelingen, Straatverplegers, Artsen zonder Grenzen, DoucheFLUX, Syndicat des Immenses en Recht op een Dak.

Er zijn al 2.500 attesten gedrukt, andere zullen volgen. De verdeling ervan begon vanochtend.

Samusocial organiseerde vandaag een virtueel contact met vertegenwoordigers van de Brusselse politiezones. Zij verzekerden dat er tijdens de avondklok (tussen 22 en 6 uur) een beleid van tolerantie zal gevoerd worden naar daklozen.

"Voor de daklozen die op straat leven is het geen kwestie van een keuze", legt Christophe Thielens uit. "Het is niet noodzakelijk hun beslissing, want de opvangcentra hebben niet voldoende capaciteit om ze allemaal te huisvesten. Het zou daarom een dubbele straf zijn om ze te verbaliseren omdat ze geen onderdak in een centrum konden vinden. Voor ons is het eerste doel van de bedeling van deze attesten hen te beschermen tegen een boete en ervoor te zorgen dat ze niet gestoord worden in hun poging om een geïmproviseerde schuilplaats buiten te vinden."

De opvangcapaciteit die tijdens de gezondheidscrisis wordt vrijgemaakt is ongezien, maar blijft ontoereikend om alle daklozen te huisvesten. De opvangcentra zijn verzadigd.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.