Besmettingen stijgen fors - ziekenhuisopnames en overlijdens dalen

Het gemiddeld aantal coronabesmettingen in ons land is opnieuw fors gestegen. De trend van het aantal opnames en overlijdens is wel nog steeds dalend, blijkt uit cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Het gemiddelde dagcijfer tussen 3 en 9 januari, 2.070 gevallen, lag 30 procent hoger dan in de week daarvoor. Vooral in Brussel (+115 procent), is het aantal besmettingen op een week tijd sterk gestegen. Enkel in de Duitstalige gemeenschap (-13 procent) is het aantal afgenomen.

De forse stijging was voorspeld. Er wordt meer getest, onder meer door vanwege de terugkeer van reizigers uit een rode zone tijdens de kerstvakantie. Bovendien wordt vergeleken met een week met een feestdag, waar minder werd getest. Op een week tijd is het gemiddeld aantal tests toegenomen van 25.345 naar 42.907 per dag, zo blijkt uit het epidemiologisch rapport van Sciensano. In totaal leverde 5,4 procent van de tests een positief resultaat op. De positiviteitsratio lag het hoogst in de provincies Henegouwen (7,4 procent), Luik en Namen (allebei 6,9 procent). In Vlaanderen ligt dat cijfer met 5,7 procent het hoogst in de provincie West-Vlaanderen.

De trend van de nieuwe ziekenhuisopnames is intussen nog steeds dalend. Dagelijks werden in de periode van 6 tot en met 12 januari gemiddeld nog 124,4 patiënten opgenomen, een daling met 6 procent tegenover de zeven dagen daarvoor.

Er liggen nog 1.960 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen, van wie 356 patiënten intensieve verzorging nodig hebben. In vergelijking met een week eerder gaat het om een daling met respectievelijk acht en zeventien procent.

Het gemiddelde aantal nieuwe overlijdens per dag neemt verder af: in de periode van 3 tot en met 9 januari stierven in België dagelijks gemiddeld 51 mensen door het virus, 25 procent minder dan in de week daarvoor. De teller van het totale aantal coronadoden sinds het begin van de epidemie staat nu op 20.194, wat er 72 meer zijn dan het aantal dat dinsdag was gemeld.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.